Tilburg is van oudsher een arbeidersstad. Dat heeft vooral te maken met de textielindustrie die in de tweede grootste stad van Brabant zijn opmars kende. Die geschiedenis zie je nog terug in oude panden als de Aabefabriek (nu een winkelgebied) en hetTextielmuseum met het TextielLab, waar nog volop geweven en gebreid wordt.

Cultureel Tilburg

De stad kent misschien geen rijke historie zoals Breda, maar met een stedentrip naar Tilburg hoef je je geen moment te vervelen. Er is altijd wel iets te doen. Zo vindt jaarlijks in juni het tweedaagse Festival Mundial plaats, waarbij bekende namen en talenten muziek vanuit alle uithoeken van de wereld bijeenbrengen. Waar Tlburg het meest bekend om staat is de jaarlijkse kermis die altijd in de derde week van juli plaatsvindt, met als apotheose Roze Maandag. De Tilburgse Kermis zet Tilburg 10 dagen op z’n kop. Met meer dan 200 attrracties, 3 kilometer kermis, 1,5 miljoen bezoekers is de kermis de grootste van de Benelux. En dan heb je nog de talrijke musea waaronder De Pont, het Textielmuseum en het Peerke Donders Paviljoen. Door o.a. de Universiteit van Tilburg en de Fontys Hogeschool is Tilburg ook een echte studentenstad.

Culinair Tilburg

Zowel op de Korte Heuvel als bij de Piushaven, rond de Heuvel en op het Piusplein bevinden zich divere restaurants waar je lekker kunt eten. Van hamburgers bij Café Polly Magogo tot biologisch en verantwoord eten bij Waanzinnig of Stadsbrasserie Villa de Vier jaargetijden waar jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt leren werken binnen de horeca. Ook bij de Spoorzone aan de achterkant van het station, een gebied dat de afgelopen jaren grondig is aangepakt, kun je bijzonder eten zoals in een oud treinstel uit 1930. Bij Eetbaar De Wagon kun je plaatsnemen aan de bar, in een coupé of in de groepsruimte in een los treinstel. Aan de Piushaven bevinden zich ook een aantal leuke restaurantjes zoals Heavens Kitchen, Villa Pastorie of Shinzo (shusi). Stappen doe je op de Korte Heuvel, aan het Piusplein, bij de Piushaven of in de Stadhuisstraat achter de kerk.

Shop till you drop

Ben je op zoek naar unieke, bijzondere zaakjes dan moet je zeker naar de Nieuwlandstraat. De straat wordt gekenmerkt door oude herenhuizen met al dan niet gerestaureerde voorgevels. Vergeet ook niet de Tuinstraat. Hoewel het aantal winkels hier de afgelopen jaren sterk is afgenomen is een winkel als Belle Epoque zeker een bezoekje waard. Een unieke interieurwinkel annex kunstgalerie. De Heuvelstraat is dé winkelstraat van Tilburg. Hier vind je de bekendere modezaken en drogisterijen en sinds eind 2017 ook Hudson’s Bay. Ook op het Pieter Vreedeplein zitten nog een aantal winkels als Decathlon, The Sting, Men at Work, Sissy Boy en Mango.

Overnachten

Plan je een stedentrip van meerdere dagen? Slapen in Tilburg kun je in een van de vele hotels die de stad rijk is. In hartje centrum kun je bijvoorbeeld terecht bij Hotel Mercure. Aan de rand van stad kun je logeren bij Ibis of het Bastion Hotel. Wil je liever een Bed & Breakfast? Dan kun je o.a. terecht bij Loft013, Bed and Breakfast Corvel aan het Korvelplein (dé volksbuurt van Tilburg) of bij De Burgerij.

Laat een Reactie achter