Eindhoven de gekste! Een kreet die elke Eindhovenaar vol trots scandeert. De bekende leus zou ooit door een PSV-supporter geroepen tijdens een wedstrijd en is inmiddels uitgegroeid tot een ‘cult-uitroep’. PSV is nog zoiets waar heel Eindhoven trots op is. De club doet het al jaren goed in de eredivisie. Maar naast voetbal heeft Eindhoven veel meer moois te bieden. Genoeg voor een dag- of meerdaagse stedentrip.

Cultureel Eindhoven

Dé culturele plek bij uitstek is toch wel het Van Abbemuseum. Het museum is voortaan op dinsdagmiddag voor iedereen gratis te bezoeken. Van hele andere orde is het PreHistorisch Dorp waar je 15.000 jaar terug in de tijd reist en zes tijdperken doorkruist en zelf aan de slag kunt als bakker, houthakker of smid. Wist je trouwens dat een deel van de internationale film ‘Redbad’ hier is opgenomen? Het PreHistorisch Dorp ligt in de Geneper Parken, net buiten het centrum waar je ook nog 12 andere activiteitencentra bij elkaar vindt: van zwemmen tot midgetgolven en zelfs schaatsen. Het kan allemaal daar. Verder zijn ook het DAF museum of het Philips Museum meer dan een bezoekje waard. En dan hebben we het nog niet gehad over de Dutch Design Week die een keer per jaar in oktober plaatsvindt of GLOW, waarbij heel veel gebouwen in de stad op een bijzondere manier worden verlicht. En bovendien telt Eindhoven ook nog eens meer dan 140 rijksmonumenten en hebben verschillende stadsdelen een beschermd stadsgezicht zoals Het Witte Dorp of het Philipsdorp aan de rand van Strijp-S dat ook een attractie op zich is.

Culinair Eindhoven

In Eindhoven kun je overal lekker eten. Van eetcafés in de binnenstad tot sterrenzaken als Zarzo en De Karpendonkse Hoeve (iets buiten het centrum). Heel apart is Kazerne, waar je in een voormalige marechaussee-kazerne en aangrenzende loods goed kunt eten en drinken. Hier komen kunst, design, kennis en techniek samen in een gebouw. Ook Strijp-S heeft een aantal hotspots waar je vooral heerlijk kunt ontbijten of lunchen. Ga je naar de Kleine Berg dan kun je kiezen uit meer dan 10 verschillende restaurants: van Javaans eetcafé tot Restaurant Welp (internationale kaart) en het hippe Europese Mr Sister. Er is voor ieder wat wils.

Shop till you drop

In Eindhoven kun je op twee plekken shoppen. In het centrum vind je naast Winkelcentrum Heuvel (grote bekende ketens als H&M, Sacha, Open32, Paprika, Steps, Didi en speelgoedwinkels) ook Piazza Center (Esprit, Decathlon, Expo, Zara, Perry Sport, ICI Paris) en andere kleinere winkels. Op Strijp-S ga je naar Urban Shopper met 20 bijzondere winkels van creatieve ondernemers. Ga zeker ook langs bij de winkel van de wereldberoemde Piet Hein Eek, waar je overigens ook kunt eten.

Overnachten

Eindhoven heeft zoveel te bieden dat je hier gerust een stedentrip van meerdere dagen naar toe kunt plannen. Slapen kun je in een van de vele hotels, bed & breakfasts en betaalbare hostels die de stad rijk is. Of logeer in een boutique hotel, een populaire term voor een hotel met een luxueuze uitstraling en toch intiem is. Vaak hebben ze een eigen stijl en accomodatie en een minder kamers dan een doorsnee hotel.

 

Laat een Reactie achter