Stedelijk Museum Breda presenteert vanaf 16 februari een verrassend overzicht van het omvangrijke oeuvre van Teun Hocks (1947), die nationaal en internationaal bekend werd met zijn geënsceneerde fotoschilderijen. Van vroeg tot laat brengt voor het eerst de vroege performances, tekeningen, films, foto’s en studies samen met een ruime selectie uit het latere en nieuwste werk.

Hocks figureert zelf in de voorstellingen die hij opbouwt uit zelfgemaakte decors en rekwisieten. Zijn werk is nauw verwant aan de wereld van slapstick, cartoons, stripverhalen en het theater. Altijd wringt er iets, of jevoelt dat het mis gaat lopen. De situaties zijn te absurd – of juist te mooi –om waar te zijn.

Kijkje achter de schermen

Hocks demonstreert in zijn werk een grote liefde voor details. Van de nauwkeurig geregisseerde scènes maakt hij analoge zwart-witfoto’s die hij inkleurt met olieverf. Zo ontstaat het fascinerende spel met de werkelijkheid, waarmee Hocks al bijna veertig jaar een breed publiek aan zich weet te binden. De tentoonstelling Van vroeg tot laat biedt ook een kijkje achter de schermen. Vier kabinetten met props, studies, foto’s en schetsen geven een beeld van Hocks’ werkwijze en vakmanschap.

“Als alle kunstenaars het niet meer weten, hangt er wel ergens een absurde Hocks die het helemaal niet meer weet.” Moniek Toebosch (1948-2012) bij de opening van de tentoonstelling Het late uur in De Beyerd in Breda, in 1999.

Vroege periode

Hocks studeert van 1966 tot 1970 aan de kunstacademie in Breda, waar hij ruim 20 jaar blijft wonen. Samen met Moniek Toebosch en Pieter Laurens Mol maakt hij deel uit van een groep kunstenaars die actief is in de stad. Het werk van Hocks ondergaat in deze periode een grote ontwikkeling. Hij begint met het filmen en fotograferen van zijn vaak geestige of absurde live-performances. Daarbij gebruikt Hocks ook theatrale elementen, zoals een‘gespeeld’ personage en zelfgebouwde decors en attributen. De werken uit de jaren ’70 en ’80, grotendeels afkomstig uit de collectie van Stedelijk Museum Breda, laten zien hoe Hocks zijn unieke beeldtaal ontwikkelt en perfectioneert.

Publicatie Van vroeg tot laat 

Van 23 februari t/m 30 maart toont Torch Gallery in de presentatie Dag in, dag uit nieuw werk van Teun Hocks. Ter gelegenheid van beide tentoonstellingen verschijnt de publicatie Van vroeg tot laat (NL/EN) met teksten van Carlo McCormick, Moniek Toebosch, Mariëtte Haveman en Dingeman Kuilman. Het boek is ontworpen door Rick Vermeulen en wordt uitgegeven door Torch Gallery.

Hollandse Meester

In het kader van de tentoonstelling vertoont Stedelijk Museum Breda de documentaire Zonder titel uit de reeks Hollandse Meesters in de 21e eeuw. Regisseur Pieter Verhoeff legde vast hoe Teun Hocks in 2011 werkt aan de enscenering van een van zijn fotoschilderijen.

Meer informatie: Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks 

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland

Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Naast een overzicht uit de vaste collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin kunstenaars, actuele thema’s of historische onderwerpen centraal staan. Ook besteedt het museum aandacht aan digitale cultuur. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Laat een Reactie achter