Ga je een avond naar het theater of de film? Dan laat je de mooie voorstelling niet verstoren door je telefoon, toch? In de praktijk blijkt dit niet altijd waar. Presentaties, lezingen en shows worden geregeld onderbroken door rinkelende telefoons.

Van 28 tot en met 30 maart gingen 150 scholieren van het Stedelijk Gymnasium aan de slag met de vraag: hoe zorg je ervoor dat er tijdens voorstellingen geen telefoons afgaan of mensen hinderlijk voor je alles filmen?

De gemeente wil met het masterplan Bredata een stad in digitale balans zijn. Waar de menselijke maat van digitalisering voorop staat, geldt de kwaliteit van leven. Maar wat betekent het vele telefoongebruik voor onze kwaliteit van leven? Die vraag is reden voor een oplossingsgericht onderzoek, met meerdere doelgroepen en diverse onderzoekers. Waaronder dus de vierdejaars scholieren van het Stedelijk Gymnasium. Het onderzoek is een samenwerking tussen de gemeente Breda, het Stedelijk Gymnasium en het Chassé Theater.

Wethouder Daan Quaars (Digitalisering): “Even de weg opzoeken of door social media scrollen: telefoons zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Maar zo af en toe moeten we ze ook aan de kant kunnen leggen en in het nu leven. Daarom is het hartstikke gaaf dat deze scholieren – die zijn opgegroeid met telefoons – hebben onderzocht hoe we ons telefoongebruik op plekken als het Chassé Theater kunnen verminderen.”  

Maatschappelijk thema 
Het Stedelijk Gymnasium wil de scholieren stimuleren om eerst onderzoek te doen, voordat zij een mening vormen. Ook zijn de lessen wetenschapsoriëntatie in de eerste tot en met vierde klas gericht op leren onderzoeken. Dit helpt de scholieren om in de vijfde en zesde klas een profielwerkstuk te schrijven. De vierdejaars gingen tijdens de activiteitenweek van 28 tot en met 30 maart aan de slag gaan met een ontwerpend onderzoek over een maatschappelijk thema. Daarmee krijgt de gemeente met Bredata meer inzicht in de digitale balans voor jeugd, ontvangt het Chassé vernieuwende inzichten en ideeën en is het Stedelijk Gymnasium bezig met een relevant én actueel vraagstuk.

Beste ideeën 
De scholieren brachten tijdens hun onderzoek ook een theaterbezoek aan het Chassé: een mooie kans om te onderzoeken hoe meer digitale balans in de theaterzaal mogelijk is. Donderdagochtend presenteerden de scholieren in drietallen hun onderzoek én manier om telefoongebruik tijdens voorstellingen te verminderen. Hoewel er veel wervelende ideeën voorbijkwamen, konden er drie met de prijzen vandoor gaan. Veel scholieren bedachten zelfs bijpassende slogans, zoals: ‘Je telefoon op stil, dat is wat iedereen wil.’

De publieksprijs, originaliteitsprijs en inzetbaarheidsprijs werden uitgereikt aan drie ideeën. De bedenkers van deze oplossingen maken filmpjes waarin ze hun ideeën voor meer digitale balans toelichten. Uiteindelijk won één idee zowel de originaliteitsprijs als de publieksprijs. Hieronder lees je meer over de winnende ideeën.

  • Winnaar originaliteitsprijs én publieksprijs: koop je een ticket bij het Chassé Theater? Als het aan deze scholieren ligt, krijg je daar dan direct een QR-code bij. Scan de code bij binnenkomst in de theaterzaal en je telefoon gaat op ‘theatermodus’. Dit schakelt alle sociale media en telefoonoproepen uit. Wel kunnen theaterbezoekers de telefoon nog gebruiken voor noodoproepen. Scan je telefoon na de voorstelling bij het verlaten van de zaal en de normale modus gaat weer aan.
  • Winnaar inzetbaarheidsprijs:de telefoonkluis. Bij aankoop van je online ticket krijg je een QR-code. Hiermee krijg je in het theater een kluisje toegewezen – inclusief oplader – waar je je telefoon in kunt opbergen. Stop je je telefoon in het kluisje? Dan ontvang je jouw fysieke ticket waarmee je de voorstelling kunt zien. Na de show gebruik je dat ticket weer om je kluisje te openen. De kluis wordt voorzien van reclame, zodat het op die manier ook een bron van inkomsten wordt voor het theater.