Mebu, de toonaangevende productie- en handelsonderneming op het gebied van professioneel inklapbaar en stapelbaar meubilair, heeft FoldTable overgenomen. Met deze strategische acquisitie zet Mebu haar stempel op de festivalmarkt, naast haar al bestaande aanwezigheid in de evenementenmarkt.

Marktlink heeft de overname van FoldTable begeleid. Het is een volgende stap voor Mebu, wiens eigenaren, Dennis van Iersel en Imre Huijgen, in 2014 al met succes door Marktlink werden begeleid bij de overname van Mebu als MBI-kandidaten.

Met een sterke positie op de markt in de Benelux en Duitsland, is Mebu een bekende naam in de branche. Als de grootste producent van statafels in Europa, heeft het bedrijf de productiecapaciteit in 2023 met 20% te verhogen om aan de groeiende vraag van de markt te voldoen. De klantenkring van Mebu bestaat hoofdzakelijk uit verhuur- en evenementenbedrijven, groothandels, webshops en wederverkopers. Met een focus op de business-to-businessmarkt en een team van 35 medewerkers, bedraagt de jaarlijkse omzet van Mebu na de overname circa 15 miljoen euro.

FoldTable B.V., opgericht in 1998 onder licentie van de Lowlands-organisatie en later voortgezet als een zelfstandige BV, is gespecialiseerd in de productie en verkoop van comfortabele, inklapbare picknicktafels met een geïntegreerd transport- en opslagsysteem. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit van de producten worden de picknicktafels veelvuldig gebruikt op gerenommeerde evenementenlocaties zoals de RAI Amsterdam, Ahoy Rotterdam en Keulen Arena, evenals bij internationale festivals zoals het Sziget Festival in Boedapest. De stabiliteit van de tafels biedt extra veiligheid en wordt beschouwd als een pré bij het verkrijgen van vergunningen.

De huidige productiecapaciteit van FoldTable bedraagt ruim 100 tafels per week. De productie vindt volledig in Nederland plaats. Je vindt de tafels op grote evenementen, in horecagelegenheden en op prominente internationale evenementen zoals de Formule 1. Het internationale karakter van de tafels fungeert tevens als een effectief marketinginstrument om de bekendheid van het product op nieuwe markten te vergroten, waarbij regelmatig aanvragen uit Canada, Australië en de Verenigde Staten binnenkomen.

Dennis van Iersel van Mebu: “Het product van FoldTable sluit perfect aan bij het assortiment van Mebu. Door de grote overlap in doelgroep zijn er veel synergievoordelen te behalen bij de verkoop van de producten. Vanaf het eerste gesprek was er een sterke klik, wat iedereen ervan overtuigde dat dit de juiste stap was en een geweldige kans bood voor beide bedrijven.”

Vincent Pastoor overnamespecialist bij Marktlink: “Het is geweldig om Dennis en Imre na een jarenlange relatie ook nu weer te mogen bijstaan bij het realiseren van hun ambities. Met de overname van FoldTable versterkt Mebu haar positie als een vooraanstaande speler in de branche, waardoor nieuwe verkoopmogelijkheden en groeikansen ontstaan. Ondanks uitdagende economische omstandigheden was er vanuit meerdere banken interesse om de overname te financieren. Dit illustreert dat banken nog steeds bereid zijn om overnames van gezonde bedrijven te financieren. Zelfs in tijden van economische onzekerheid waarin rentes op overnamefinancieringen in een jaar tijd zo goed als verdubbeld zijn. Mebu en FoldTable hebben beiden de impact van de coronapandemie ervaren, maar door goed ondernemerschap zijn ze sterker geworden en blijft de groei zich dit jaar voortzetten.”