Bergen op Zoom ligt in West-Brabant en vormt samen met Roosendaal, Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond, Den Bosch, Oss en een aantal randgemeenten en tussenliggende bebouwing de Brabantse Stedenrij. Het is de negende grootste gemeente van Brabant.

Land van Breda, Handelsstad en Garnizoensstad

Bergen op Zoom maakte oorspronkelijk deel uit van het Land van Breda tot 1287, toen het na de dood van de Heer van Breda werd opgesplitst in twee afzonderlijke heerlijkheden. Zo ontstond naast het Land van Breda het Land van Bergen op Zoom met de stad als kern. In 1553 werd het een markizaat tot 1795. In 1801 werd het aangekocht door de Bataafse Republiek en verloor het al zijn rechten. De stad is tot twee keer toe bijna of volledig verwoest door brand (1397 en 1444). Doordat de stad op de grens lag van het Graafschap Zeeland, het Graafschap Vlaanderen en het Hertogdom Brabant ontwikkelde het zich tot een belangrijke handelsstad. De huidige Oosterschelde verschafte de toegang tot Antwerpen. Dat veranderde vanaf 1530 toen de Oosterschelde verzandde en de Westerschelde de belangrijkste toegang tot Antwerpen werd. Daarna veranderde Bergen op Zoom in een garnizoensstad. Pas in 2004 werd de laatste kazerne opgeheven en kwam er definitief een einde aan het garnizoensverleden. 

Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden

De stad telt heel wat oude monumenten. Het oudste monument van de stad is de Lievevrouwenpoort of de Gevangenpoort. Het gebouw is onderdeel van de stadspoort en fungeerde jarenlang als gevangenis. Op dit moment zit er een escape room in de oude gevangenis. Andere belangrijke gebouwen zijn het Markiezenhof (voormalig stadspaleis) dat nu dienst doet als museum, de Peperbus (kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk en vooral tijdens carnaval een belangrijke eye-catcher omdat de toren jaarlijks wordt ‘aangekleed’), De Grebbe (stadsriool van Bergen op Zoom), het Stadhuis en de Synagoge.

Cijfers en feiten

Bergen op Zoom telt 66.238 inwoners (2016) waarbij de grootste groep mensen tussen de 45 en 65 jaar oud is. De stad staat qua grootte op de 55e plaats van alle gemeentes in Nederland. De verwachte bevolkingsgroei is in 2040 circa 3,49%. De stad is in totaal 9313 hectare groot. De gemeente telt 6 wijken en 59 buurten. Onder de gemeente Bergen op Zoom vallen ook Halsteren en Lepelstraat.

Politiek

Het dagelijks bestuur wordt uitgevoerd door het College van Burgemeester en Wethouders en bestaat uit Frank Petter (burgemeester) en wethouders Arjan van der Weegen (loco-burgemeester), Ad Coppens, Yvonne Kammeijer-Luycks en Patrick van der Velden. Zowel CDA, Gemeente Belangen Werknemers Partij (GBWP), VVD, als D66 zijn in het College van B&W vertegenwoordigd.

Laat een Reactie achter