De zomervakantie overslaan vanwege corona? De helft van de Nederlanders vindt de zomervakantie toch echt belangrijk. Afgelopen december gaf zo’n 47% van de Nederlanders aan nog te wachten met het boeken van een vakantie door de coronapandemie, blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht.

In een recenter onderzoek van Hart van Nederland geeft maar liefst 77% aan nog geen vakantie geboekt te hebben. Wel is er goede hoop dat we dit jaar in vakantiebehoeften kunnen voorzien. Hugo de Jonge meldde gisteren in de persconferentie dat op 15 mei bekend wordt gemaakt welke landen toegankelijk zullen worden voor vakantie. En daarmee op code geel gaan. Ook wordt er getest met het Digitale Groene Certificaat (DGC) dat in juni klaar moet zijn. Daarover zal de komende weken meer duidelijk worden. Pricewise zet de recente feiten op een rij.

DGC moet reizen mogelijk maken
Om veilig reizen dit jaar mogelijk te maken, wordt het DGC door de EU ingesteld. Personen die zijn gevaccineerd, een recente negatieve PCR-test hebben of kunnen aantonen dat ze al corona gehad hebben en over voldoende antistoffen beschikken, ontvangen dit certificaat. Middels het DGC wordt de privacy gewaarborgd. Het certificaat bestaat namelijk uit een document waarop alleen groen licht wordt gegeven aan de desbetreffende persoon, maar de reden waarom blijft privé. Er worden dus geen (medische) gegevens in een database verwerkt. De datum van de DGC-verplichting verschilt per land. Hierover is de meest recente informatie te vinden op rijksoverheid.nl. Nederland is van plan het DGC vanaf 21 juni definitief in te voeren en dan niet alleen voor reizen, maar ook voor binnenlands gebruik zoals musea.

Sommige landen vanaf 15 mei op code geel
Momenteel is het negatief reisadvies nog van kracht. Minister Hugo de Jonge raadt dan ook af om een reis boeken. Wel wordt er gekeken naar Europese landen die het meest veilig zijn om naar af te reizen, deze krijgen mogelijk code geel vanaf 15 mei. Tot die tijd blijft het advies om alleen voor noodzakelijke reizen het land te verlaten. Landen met code geel kunnen wel een negatieve test en/of quarantaineperiode verplichten. Toeristen moeten zich daarnaast aan de coronaregels van het vakantieland houden. Als een land tijdens de vakantie van code geel naar code oranje verandert, is het verplicht om bij terugkomst tien dagen in quarantaine te gaan.

Middellandse Zeegebied populair
Reisorganisaties staan er vooralsnog positief in dit jaar. Zo geven Sunweb en TUI aan dat het aantal boekingen voor dit jaar momenteel toeneemt. Vooral landen rondom de Middellandse Zee zijn populair. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat het nog redelijk dichtbij huis is, aldus Sander van Veen, hoofd marketing bij Vliegtickets.nl. Mocht er wat mis zijn, dan is het thuisfront relatief snel bereikbaar. Spanje en Griekenland zijn op dit moment de meest populaire vakantiebestemmingen. De verwachting is dat verre reizen deze zomer nog niet mogelijk zijn.

70% kijkt uit naar buitenlandvakantie
Na veel gecancelde reizen en uitgedeelde reisvouchers, is er dit jaar nog steeds veel twijfel bij Nederlanders rondom reizen naar het buitenland. De meesten wachten af tot er meer zekerheid is rondom het reizen. Anderen willen eerst een vaccinatie en sommigen gaan voor een last-minute-vakantie. Uit onderzoek van Trends & Tourism blijkt de helft van de Nederlanders plannen voor de zomer heeft of wil maken. Meer dan 70% van die groep wil op vakantie naar het buitenland. Slechts 25% is van plan binnen de grenzen te blijven en de overige 5% weet het nog niet.

Boek bij een SGR- of ANVR-organisatie
Wordt er wel een reis geboekt? Dan is het aan te raden dat  te doen via reisorganisaties die garant staan wanneer een reis niet doorgaat. Reisorganisaties die zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), bieden garantie als de reis vanuit de organisatie zelf wordt gecanceld. Dat gebeurt bij code rood of oranje. Als de reiziger zelf de reis annuleert, biedt de reisverzekering geen dekking en wordt de reissom niet teruggestort.