Elk jaar verschijnt eind oktober de restaurantgids Lekker 500. De gids beoordeelt elk jaar de 500 beste restaurants van Nederland. De restaurants worden op zestig punten beoordeeld zoals de bereiding van het diner en hoe het geserveerd wordt. Dit zijn volgens Lekker de vier lekkerste restaurants in Tilburg.

Nieuwkomer is Kok Verhoeven, Monarh kreeg vorig jaar de eerste vermelding. La Nouvelle Auberge, voorheen Auberge du Bonheur en Hofstede de Blaak maken al langer deeluit van de Lekker500. Helaas voor Tilburg geen top100-plek, maar het feit dat je als restaurant al in de top500 zit is al een prestatie op zich.

Kok Verhoeven

Nieuwkomer in Tilburg is Kok Verhoeven aan het NS Plein, vlakbij de vernieuwde Spoorzone. Hier vind je op de kaart veel visspecialiteiten. Volgens Lekker ‘een keuken van goede en heldere smaakcombinaties’. Er is een aparte Fruits de Mer-kaart en ook ‘Shared-diner’ behoort tot de mogelijkheden. De redacteur van Lekker proefde o.a. van de zeeduivel met geroosterde prei, gefrituurde oester en schuim van riesling. Samen met de langoustine, sjalot, appel en spekpopcorn volgens Lekker een heerlijk gerecht. Het restaurant heeft overigens nog een brasserij waar je zelf een driegangenmenu kunt samenstellen voor een vaste prijs. Dit menu is overigens door Michelin bekroond met een Bib Gourmand.

Monarh

Monarh kwam vorig jaar als nieuwkomer binnen. Het restaurant is gevestigd in het 125 jaar oude klooster van de missionarissen van Het Heilige Hart aan de Bredaseweg. In 2013 begon de bouw van het restaurant. Inmiddels is het uitgegroeid tot een toprestaurant met een Michelinster; het eerste restaurant ooit in Tilburg overigens. Aan het roer van de Franse keuken staat chef-kok Paul Kappé. Zijn broer Ralph is gastheer en sommelier. Lekker proefde o.a. een aantal amuses, gevolgd door een voorgerecht van o.a. garnalen, handgedoken coquille met gesmolten eendenlever en krokante eendenhuid. “Overheerlijk maar erg kleine proeverijtjes”, aldus de Lekker-gids. Over het dessert zijn ze minder te spreken. Algehele conclusie: hoge prijzen voor kleine porties, maar sowieso een aanrader om het zelf te gaan ontdekken.

La Nouvelle Auberge

Het interieur van het restaurant van hotel Auberge du Bonheur is dit jaar grondig aangepakt en heeft tegelijkertijd haar naam veranderd in La Nouvelle Auberge. Het restaurant bevindt zich in een statige villa aan de rand van het Warandepark aan de Bredaseweg in Tilburg. Het is er altijd druk, maar daarom niet minder sfeervol en relaxt. Cuisinier Ralph Blaakenburg weet van elke maaltijd een culinair hoogstandje te maken, geïnspireerd op de Franse keuken. Alle gerechten worden aangevuld met streekproducten van het seizoen. Voor de redacteur van Lekker is de topper van de avond rosé gebraden tamme eendenborst, gelakt met oosterse kruiden en bestrooid met sesamzaad en afgewerkt met garnituren van witte en groene asperges, morieljes en licht zoete knoflookjus (naast amuses, ceviche van kabeljouw en langoustine met bevroren passievrucht). Leuk detail: als je vraagt om een thee krijg je een theekaart met 10 verschillende losse soorten.

Hofstede de Blaak

De Hofstede is een authentiek Engels landhuis dat in 1907 is gebouwd. Die authentieke sfeer vind je nog steeds terug aan de bars en bij de entree. Volgens de eigenaars van Hofstede de Blaak is het pronkstuk de jachtzaal met eikenhouten lambrisering. Ook hier een mix van vlees en vis. Als hoofdgerecht staat er ook Anjou-duif en piepkuiken op het menu. Lekker noemt o.a. de op de huid gebakken kabeljauw met fregola, basilicum en krachtige langoustinejus. Het dessert, bestaande uit gemarineerde aardbeien met een sausje van rode paprika, witte chocolade en zuring is ‘verrassend’ en geeft een ‘frisse smaak’.

Let op:
De Lekker-gids kwam eind oktober al uit. De meeste restaurants veranderen regelmatig hun menu. De besproken menu’s kunnen inmiddels al niet meer op de kaart staan.

Laat een Reactie achter