Drie groene initiatieven zijn gisteren in de prijzen gevallen tijdens de vijfde editie van Natuur in Eigen Hand. Groendomein Wasven uit Eindhoven, melkveebedrijf de Regte Heijden uit Riel en de Hemelrijksche Hoeve uit Biezenmortel kregen ieder een cheque van 5000 euro. Met het gewonnen geldbedrag kunnen ze hun groene plannen realiseren.

Natuur in Eigen Hand is een jaarlijkse bijeenkomst voor mensen die zelf aan de slag willen met de ontwikkeling van natuur in hun omgeving. Het is een initiatief van provincie Noord-Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, IVN Natuureducatie, Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie. Tijdens de bijeenkomst in De Beukenhof in Biezenmortel deelden bijna 100 enthousiaste groene pioniers hun kennis en ervaring. Ook gingen ze met experts in gesprek over hun plannen.

De winnaars

Zoals ieder jaar worden tijdens Natuur in Eigen Hand drie prijzen uitgereikt aan projecten die mensen in beweging brengen, origineel zijn en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Tobias Renner, programmamanager Water en Bodem van provincie Noord-Brabant en Renske Visscher, directeur Regio Zuid van IVN Natuureducatie, maakten de drie winnaars bekend:

Johan en Gerrie Martens van de Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel gaan een bijzondere voedselbos aanleggen op hun zorgboerderij. Het voedselbos is dementievriendelijk. Ouderen en begeleiders kunnen op deze plek straks wandelen, plukken en proeven. “Op deze wijze hopen wij als agrariërs een grondige bijdrage te kunnen leveren aan een mooier, biodiverser en mensvriendelijk Brabant”, vertelde het trotse stel.
Bij het Groendomein Wasven aan de rand van Eindhoven komt de Woestenij. Een avontuurlijk stukje natuur met een belevingsroute waarbij ook stadspuin, zoals buizen en gestapelde tegels, wordt gebruikt. We gaan ook bedrijven en studenten bij de aanleg van deze stadsecotoop betrekken”, legt Ireen Verbeek van het Wasven uit.

Wim en Harriëtte van Roessel hebben een biologisch melkveebedrijf in Riel. Zij gaan aan de slag met re-wilding. Op het bedrijf komt onder meer een trekkersveld voor kampeerders, dat onderdeel gaat uitmaken van de kringlooplandbouw op het bedrijf. “Zo worden de kampeerders als het ware onderdeel van de natuur”, aldus Harriëtte van Roessel.

Natuur in Eigen Hand 2024

Heb je ook een groen idee en wil je volgend jaar meedoen? In 2024 organiseren we weer een prijsvraag Natuur in Eigen Hand. In het voorjaar lees je hier meer over op de websites van Groen Ontwikkelfonds Brabant, provincie Noord-Brabant en IVN Natuureducatie Brabant.