Philharmonie zuidnederland viert in seizoen 2023-2024 haar 10-jarig bestaan. Een prachtig jubileum dat wordt gevierd met veelzijdige projecten door Zuid-Nederland en ver daarbuiten. In dit jubileumseizoen gaat het orkest iedereen raken in hoofd, hart en ziel.

Daarnaast heeft het orkest aangekondigd vanaf het nieuwe (jubileum)seizoen haar naam te veranderen en als Philzuid verder te gaan. Foto: Liza Francois

10 jaar Philzuid

Intendant Stefan Rosu: “Ik ben enorm trots op het orkest. Tien jaar philharmonie zuidnederland betekent tien jaar onvergetelijke geluksmomenten. Onze eerste chef-dirigent Dmitri Liss en Mario Brunello op de Haydn-Chair hebben enorm veel betekend voor de ontwikkeling van het orkest in de volle breedte van het symfonische repertoire. Inmiddels heeft de jonge, dynamische chef-dirigent Duncan Ward het stokje overgenomen. Een paar weken geleden heeft Duncan nog bijgetekend voor nog eens twee seizoenen tot eind 2026. Al deze dirigenten en een reeks bijzondere gastdirigenten hebben de artistieke prestaties van het orkest uitgebouwd en gefinetuned.”

Een bijzondere start van het seizoen

Op 27 en 28 augustus is tijdens Cultura Nova het eerste bijzondere project te horen: The (Uncertain) Four Seasons. Oftewel: hoe klinkt onze wereld in 2050? Op basis van data van het Internationaal Klimaatpanel IPCC vertaalt The (Uncertain) Four Seasons via een computermodel het 300 jaar oude meesterwerk de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi naar de staat van onze planeet in 2050. Vivaldi’s stormen klinken  in The (Uncertain) Four Seasons onheilspellender, vogelgeluiden verstommen. Met de The (Uncertain) Four Seasons wordt een ongrijpbare problematiek als klimaatverandering voor de bezoeker voelbaar. Deze speciaal voor Cultura Nova recomposed versie laat horen en zien hoe onze eigen omgeving onder invloed van de mens ingrijpend verandert als we niet snel ingrijpen. 

Lord of the Rings: het grootste project ooit

Het jubileumseizoen bevat ook het grootste project dat het orkest ooit heeft uitgevoerd: Philzuid gaat live de muzikale filmbegeleiding verzorgen bij de kaskraker The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring. Dat gebeurt op zaterdag 8 september in Mainstage Den Bosch en op zaterdag 9 en zondag 10 september in Ahoy Rotterdam. Samen met het Brabant Koor, Souvenir Jeugdkoor Tilburg en Kooracademie Breda én solist Kaitlyn Lusk zullen meer dan 200 musici onder leiding van dirigent Ludwig Wicki deze filmmuziek van Howard Shore live onder de film ten gehore brengen. 

Jubileumprojecten

Speciale jubileumprojecten zijn verder nog Philsurround, waarbij het publiek tussen de musici zit en dit concert niet altijd in de geëigende concertzalen wordt gespeeld, maar waarbij het orkest in locaties speelt als CHV Noordkade in Veghel, het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven en in haar ‘eigen’ Opus 9 (Theresiakerk) in Maastricht. Ook families zijn dit jaar weer welkom zoals bij het kerstconcert De Sneeuwman, maar ook bij Merregnon: Land of Silence, met animaties op groot scherm. Een symfonisch sprookje door Yoko Shimomura, de componiste van Nintendo, die de muziek van Super Smash Bros, Super Mario Bros en Kingdom Hearts componeerde. 

Ook de mega-bezettingen bij Mahlers Eerste Symfonie, Strauss’ Eine Alpensinfonie en Schuberts Negende zijn speciale projecten in dit jubileumseizoen. 

Op 3 en 4 april staat The People’s Salon op het programma in Heerlen en Maastricht. Ook een bijzonder project in het jubileumjaar dat is voorgekomen uit onderzoek van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM), een initiatief van intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland. Bijzonder aan The People’s Salon is dat eigenlijk het publiek programmeert. Op basis van persoonlijke verhalen van het publiek over, aan of door klassieke muziek, wordt dit programma samengesteld. En aan het begin van het seizoen werd gestart met een filmconcert, zo wordt het jubileumseizoen ook afgesloten. Met At the Movies: Flying Heroes, vliegen de superhelden weer voorbij op het witte doek met de allergrootste filmhits. Een groot deel van dit concert is een ode aan een van de grootmeesters van dit genre: John Williams. 

Buiten de provincie

De philharmonie zuidnederland is niet alleen in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland te horen, maar ook daarbuiten. Naast Ahoy Rotterdam, behoren ook het Concertgebouw in Amsterdam en TivoliVredenburg tot de zalen die in het jubileumseizoen worden bespeeld. 

Door de intensieve samenwerking met PLT Theaters, waarvoor philharmonie zuidnederland de programmering Opera & Klassiek verzorgt in Heerlen, Kerkrade en Sittard, vormen ook de Meisterkonzerte Aachen weer een onderdeel van het orkest. Naast het feit dat het orkest zelf in Eurogress Aachen concerten verzorgt, worden de Duitse bezoekers in de serie Meisterkonzerte Aachen ook getrakteerd op internationale toporkesten in Heerlen.  

Educatie

Educatie is en blijft een belangrijk speerpunt van het orkest. Philzuid blijft zich inspannen om ook jongeren van alle groepen van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met op maat gemaakte programma’s en muzikale voorstellingen. Enerzijds presenteert het orkest zich met kleine ensembles op scholen, anderzijds haalt het orkest scholen naar het theater en laten ze daar kinderen de magie van het theater en klassieke muziek beleven. In alle gevallen verzorgt de afdeling educatie voor passend digitaal lesmateriaal voor alle groepen als voorbereiding op het optreden op school of in het theater. Het seizoen 23-24 kenmerkt zich door de presentatie van nieuwe voorstellingen. Voor de kleuters maakt Philzuid de voorstelling De ontsnapte Noot, met theatergroep Percossa ontwikkelt philharmonie zuidnederland de voorstelling Droom!. Met veel plezier biedt het orkest de voorstelling Romeo en Julia aan voor de hoogste klassen van het primair onderwijs. Een voorstelling die is ontwikkeld door het Concertgebouw, Concertgebouworkest en Oorkaan. 

Dirigenten

Uiteraard zal chef-dirigent Duncan Ward weer de nodige concertreeksen voor zijn rekening nemen, maar hij bevindt zich in goed gezelschap van een keur aan gevestigde namen en aanstormende toptalent. Onder meer Martijn Dendievel, Ben Haemhouts, Michael Sanderling, Sander Teepen, honorair dirigent Ed Spanjaard, Jun Märkl, Txemi Etxebarria Urzain, Enrico Delamboye, Hans Leenders, John Axelrod, Hans Graf, Karel Deseure, Gábor Káli, Jaume Santonja, Emmanuel Tjeknavorian en filmconcertspecialist Dirk Brossé staan voor het orkest op de bok. Daarnaast zullen Martin Fröst en Antje Weithaas het orkest als solist leiden.

Aansprekende solisten

Het jubileumseizoen wordt ook (weer) gekenmerkt door verrassende, aansprekende en internationale solisten. Voor de opening van de serie-concerten betreedt de Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe het podium. Selaocoe verrast ons publiek tijdens ons openingsconcert met zijn eigen werk Four Spirits. Dit werd in de media al eerder omschreven als een ‘staaltje performancekunst’. En later in het seizoen staat de Franse celliste Camille Thomas op het podium. 

Op piano is een mooie mix te zien en horen van gevestigde orde een aanstormend toptalent: Cédric Tiberghien, Mattias Spee, Boris Giltburg, Lucas Delbargue en Sergio Tiempo. Hetzelfde geldt voor de vioolsolisten in het jubileumseizoen: Niek Baar, Esther Yoo, Arabella Steinbacher, Alena Baeva, Antje Weithaas en Lya Petrova. 

Vocaal ontbreken uiteraard het Brabant Koor en Studium Chorale niet, maar zijn ook kersverse Nederlandse Muziekprijswinnaar Raoul Steffani, Carina Vinke, Adriana Bignagni Lesca, wereldtopper Mark Padmore en tot slot de Indiase wereldster Bombay Jayashri te horen. Daarnaast biedt philharmonie zuidnederland ook een podium aan andere solisten. Zoals niemand minder dan klarinetvirtuoos Martin Fröst, Ben Goldscheider op hoorn, het Storioni Trio, Anneleen Lenaerts op harp, slagwerker Dominique Vleeshouwers en gitarist Cañizares. 

En ook eigen musici van het orkest zullen schitteren als solist, zoals cellist Gabriël Arias Luna en kersverse klarinettist in het orkest Jules Baeten. En ook de cast van de Matthäus-Passion met evangelist Jeroen de Vaal, Christus Huub Claessens, sopraan Nikki Treurniet, countertenor Jan Wouters en bas Marc Pantus mag niet onvermeld blijven. 

Verbindingen

Tenslotte blijft het orkest op alle gebieden verbindingen leggen. Niet alleen met partners als Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht, maar ook het MCICM met daaraan gekoppeld Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht. En ook op zakelijk gebied blijft het orkest actief om bedrijven aan zich te binden en hen met partners of personeel een bijzondere, op maat gemaakte belevenis te bieden. 

Intendant Stefan Rosu: “Door met de kracht van muziek mensen te raken, is philharmonie zuidnederland betekenisvol en relevant voor iedereen, in het Zuiden, maar ook ver daarbuiten. Ik zie steeds meer vrienden en muziekliefhebbers, en met name in toenemende mate jongeren, die ons orkest ontdekken en omarmen.”