De première van de interactieve theatershow ‘Fit tot je pensioen’ gisteravond in Theater Rotterdam bood het publiek tal van eyeopeners rond de vraag: hoe blijf je fit tot je pensioen?

De show is de eerste van een serie die opleidingsfonds voor metalektrobedrijven A+O Metalektro organiseert om het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ in de techniek hoog op de agenda te krijgen. De reacties na afloop uit het publiek zijn lovend: ‘Vernieuwend’, ‘Verfrissend’ en ‘Met deze tips kan ik concreet aan de slag!’

Een open gesprek voeren

In de twee uur durende show zetten acteur en theatermaker Loek van den Wijngaard, bekend van Rundfunk en GTST, en cabaretière Marleen van Schie herkenbare, humoristische scènes neer voor het publiek van medewerkers, HR-managers en leidinggevenden uit de techniek. In een van de scènes ziet liftmonteur Loek sterk op tegen een gesprek over ‘duurzame inzetbaarheid’ met HR-medewerker Marleen: hij is bang dat ze van hem af willen vanwege slijtage in de knieën. Een stroef gesprek vol misverstanden volgt. Met tips uit het publiek, zoals ‘Schep eerst een goede sfeer’ en ‘Vraag naar iemands talenten’ wordt de scène een aantal keren opnieuw gespeeld, totdat er wél een open gesprek plaatsvindt over de vraag: hoe gaan we ervoor zorgen dat jij gezond, gelukkig en gekwalificeerd je pensioen haalt?

Zet in op Triple G

Specialist in loopbaanvraagstukken, AD-columniste en arbeidsdeskundige Anne-Marije Buckens biedt tussen de scènes in talkshowgesprekken tips en handvatten over hoe je duurzame inzetbaarheid ‘uit het stoffige laatje kunt halen’. Want, zo stelt zij: ‘Duurzame inzetbaarheid is het ondergeschoven kindje van HR. Vaak worden er pas gesprekken over gevoerd tussen werknemer en werkgever als er problemen zijn.’ Niet ideaal, zo ziet zij in haar praktijk, want preventie werkt veel beter om medewerkers fit te houden tot hun pensioen. Onder ‘fit’ verstaat Buckens niet alleen gezond, maar ook gelukkig en gekwalificeerd. Zet in op Triple G , vat ze met een knipoog samen.

Lied: Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Naast korte scènes en talkshowinterviews zijn veel interactieve elementen, zoals een belspel met de zaal, improvisatieliedjes in de stijl van jazz, hiphop, smartlap, country of opera, en een debat tussen twee helften van de zaal over stellingen als ‘Duurzame inzetbaarheid is een modegril’ en ‘Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk om fit te blijven’. De show wordt afgesloten met een lied vol verzamelde gouden tips van het publiek. ‘Waar zie jij jezelf over 10 jaar?’ zingt de zaal het refrein uit volle borst mee.

Campagne ‘Fit tot je pensioen’

De theatershows zijn een onderdeel van de brede bewustwordingscampagne ‘Fit tot je pensioen’. Directeur A+O Metalektro, Saskia Görtz: ‘Omdat we langer door moeten werken, en functies snel veranderen door robotisering en technologische ontwikkelingen is het belangrijker dan ooit dat je je gedurende je loopbaan blijft ontwikkelen en werkt in functies die bij je passen. Alleen zo houd je plezier in je werk en kun je fit werken tot je pensioen. En dat is van groot belang in een sector met groeiende personeelstekorten en vergrijzing.’ In het Pensioenakkoord (2019) is daarom met sociale partners FME, FNV, CNV, De Unie en VHP2 afgesproken dat overheid en werkgevers investeren in duurzame inzetbaarheid. De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU) helpt daarbij: tot 2025 kunnen medewerkers zich kosteloos ontwikkelen.

Vervolg: Café ‘Lang leve het leven!’

Na afloop krijgen de bezoekers de toolbox ‘Fit tot je pensioen’ vol praktische hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan met het gezond, gelukkig en gekwalificeerd houden van medewerkers. Zo bevat de toolbox kaartspellen voor leidinggevenden, HR-managers en medewerkers om op een opbouwende manier gesprekken te voeren, een kookboek met gezonde recepten en een catalogus met opleidingen.

Daarnaast krijgen bij A+O Metalektro aangesloten organisaties de mogelijkheid om in hun eigen bedrijf kosteloos de kantinesessie Café ‘Lang leve het leven!’ te boeken. Daarin brengen de acteurs, muzikant en de arbeidsdeskundige het thema op een toegankelijke manier bij medewerkers onder de aandacht. De theatershows en de kantinesessies zijn onderdeel van de vernieuwende aanpak van A+O Metalektro. Ook bijvoorbeeld oZone.nl, de digitale infrastructuur voor en van bedrijven, is een initiatief van het opleidingsfonds. Hierop zijn modules over duurzame inzetbaarheid te vinden.

De volgende theatershows vinden plaats op 15 mei in Verkadefabriek in Den Bosch, op 23 mei in Odeon in Zwolle en op 6 juni in Theater De Vest in Alkmaar. Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Fit tot je pensioen’ op https://www.fittotjepensioen.nl/ .