De mens heeft altijd gedroomd van vliegen. Maar het lukt ons nog steeds niet dat op dezelfde vrije manier als vogels te doen. Misschien is dat waardoor ze ons zo fascineren.

De kleurrijke veren, de sierlijke beweeglijkheid, de kracht van hun vleugels, de verleidelijke zang en de magische dans in de lucht hebben door de eeuwen heen veel kunstenaars geïnspireerd. De Grote Kerk Breda en Breda Photo bundelen hun krachten en brengen dit najaar 14 internationale topfotografen die hun eigen visie op deze wonderlijke wezens geven samen in de tentoonstelling Vrije Vogels.

Nederlandse première
Bernard Plossu, Pentti Sammallahti, Yoshinori Mizutani, Terri Weifenbach, Graciela Iturbide, Michael Kenna, Leila Jeffreys, Albarrán Cabrera, Byung-Hun Min, Rinko Kawauchi, Paolo Pellegrin, Christophe Maout, Roger Ballen en Kyunghee Lee zijn de hedendaagse fotografen uit elf verschillende landen die elk hun eigen artistieke visie op vogels geven. Ze zijn samengebracht door Atelier EXB in de serie boeken Des oiseaux en nu ook in een tentoonstelling. In de Grote Kerk Breda beleeft deze tentoonstelling onder de titel Vrije Vogels haar Nederlandse première. Bovendien is hier voor het eerst het werk van Kyunghee Lee te zien, de meest recente toevoeging aan de reeks.

Volière van de wereld

Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigen de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is. Dat de tentoonstelling plaatsvindt in de Grote Kerk Breda geeft de tentoonstelling een extra dimensie; van oudsher worden vogels en hun vleugels gezien als symbool van verbinding tussen de mens en het hogere. Veel volkeren, zoals bijvoorbeeld Indiërs, Egyptenaren, Assyriërs, Scandinaviërs, Brazilianen en Maya’s stelden de goddelijke geest voor met vleugels. Ook in de Grote Kerk Breda vinden we een verscheidenheid aan vogels en hun symbolische betekenissen terug.

 Atelier EXB: Des oiseaux

Nieuwsgierig naar alles wat met natuur, wetenschap en kunst te maken heeft, lanceerde de gerenommeerde Franse uitgever Xavier Barral in 2018 de serie boeken Des oiseaux: vogels door de ogen van beroemde fotografen. Na het overlijden van Xavier Barral in 2019 zette het team van Atelier EXB dat de uitgeverij overnam deze reeks voort. De curatoren van Atelier EXB, Nathalie Chapuis en Philippe Séclier, transformeerden de fotoboekenserie tot een tentoonstelling. Onder de titel Des Oiseaux was de tentoonstelling voor het eerst te zien in Galerie Le Château d’Eau in Toulouse (juni t/m augustus 2022), vervolgens in Hangar in Brussel (september t/m december 2022) en momenteel is de tentoonstelling te zien bij het Landskrona Museum en Landskrona Foto in Zweden (mei t/m augustus 2023).

Samenwerking Vrije Vogels

De Grote Kerk Breda en BredaPhoto werken inmiddels structureel samen. In 2020 was tijdens BredaPhoto de tentoonstelling China Imagined in de Grote Kerk Breda te zien. Voor de volgende editie van het BredaPhoto Festival in 2022 zijn beide organisaties ook inhoudelijk gaan samenwerken. De tentoonstelling Space to Breathe van Newsha Tavakolian, die als co-creatie van beide organisaties tot stand kwam, was een groot succes. Het is daarom niet verrassend dat beide organisaties ook in het niet-festivaljaar de handen ineenslaan.

Vrije Vogels is een coproductie van de Grote Kerk Breda en BredaPhoto en komt tot stand in nauwe samenwerking met Atelier EXB. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.

Vrije Vogels inspireert Tina Farifteh

BredaPhoto zou BredaPhoto niet zijn als er naast gevestigde internationale fotografen niet ook aanstormend talent wordt getoond. De Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh was in 2018 één van de studenten die deelnam aan het BredaPhoto International Talent Programme en toonde haar Killer Skies op het festival. Voor haar afstudeerproject The Flood in 2021 ontving zij vele awards, ze cureerde een tentoonstelling met werk van Iraanse vrouwelijke kunstenaars bij Melkweg Expo en werkt momenteel aan de documentaire Kitten of Vluchteling. In Galerie Ecker, op een steenworp afstand van de Grote Kerk Breda, toont Tina Farifteh haar eigen visie op Vrije Vogels.