Van 7 tot en met 25 maart 2019 reist de tweede editie van Explore Festival door het land. Tien podia in zeven grote steden bundelden hun krachten en presenteren  een ‘state of the art’ van het mondiale theater. Een festival vol spannende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten. Op 15 en 21 t/m 23 maart doet het Explore Festival Breda aan.

Explore Festival presenteert de Nederlandse premières van vijf zeer onderscheidende internationale voorstellingen, waarvan er vier in Breda te zien zijn. De eerste editie vond plaats in november 2017. Ook toen presenteerde Chassé Breda een vol programma met dans, theater en performance uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

‘Odisseia’ is hoogtepunt van Explore Festival

Hoogtepunt is de 4,5 uur durende theatersensatie ‘Odisseia’ van het Braziliaanse enfant terrible Leonardo Moreira, waarin op stormachtige wijze het vrouwelijk perspectief in het gelijknamige klassieke heldenverhaal vertolkt wordt. Verder wordt de vloer schoon geveegd voor de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony, die radicaal met onze westerse perceptie van Afrika’s geschiedenis aan de haal gaat. De Argentijnse Claudia Victoria Poblete Hlaczik deelt haar ervaringen met het Argentijnse regime en toont hoe het proces tegen haar ‘ouders’ het begin markeerde van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren genoten. Gregory Maqoma uit Zuid-Afrika verrast ons met explosieve dans, maar werpt ook nieuw licht op de wantoestanden die zijn land, sinds het einde van de Apartheid in de greep hebben.

Choreograaf Salia Sanou uit Burkina Faso liet zich inspireren door zijn ervaringen in vluchtelingenkampen. Deze laatste voorstelling is niet te zien in Breda.

“Tweede editie van reizend theaterfestival vertolkt de hartstocht van de jongste generatie kunstenaars op het wereldtoneel.”

Longing tot belong

Onder het thema longing to belong focust Explore deze editie op voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te geraken, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Explore engageerde vijf uitgesproken makers uit landen ver buiten Europa en toont ons hoe nauw we, ondanks de wereldzeeën die tussen ons liggen, aan elkaar verwant zijn. Zoals choreograaf Salia Sanou ook zegt: “Uiteindelijk zijn we allemaal vluchtelingen, ieder in zijn eigen leven”.

Contextprogramma

Explore wordt begeleid door een contextprogramma, bestaande uit onder meer masterclasses, workshops, lectures, openbare interviews en debatten, op centrale landelijke locaties, maar ook om de hoek in de wijk. De invulling van dit programma wordt op een later moment bekend gemaakt.

Over Explore Festival

Explore Festival is een voortzetting van de serie Get Lost/Ervaar Daar Hier, die in 2012 door het Fonds Podiumkunsten werd ontwikkeld, vanuit de behoefte aan meer (niet-westerse) internationale programmering. In een uniek samenwerkingsverband, bundelden in 2017 tien theaters hun krachten, met als resultaat een prachtige eerste editie van Explore, die in alle opzichten naar meer smaakte.

Programma

Claudia
La Conquesta de Pol Sud
vr 15 mrt — 20.30 uur (19.45 inleiding) — € 19,55

Odisseia
Cia. Hiato (Brazilië)
do 21 mrt — 18.30 uur — € 25,70

Somewhere at te beginning
Germaine Acogny (Senegal)
vr 22 mrt — 20.30 uur (19.45 inleiding) — € 19,55

Via Kanana
Gergory Maqoma / Via Katlehong (Zuid Afrika)
za 23  mrt — 20.30 uur (19.45 inleiding) — vanaf € 13,35

 • Kaarten zijn te koop via www.chasse.nl of aan de kassa via 076 530 31 32.
 1. Wow, superb blog format! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The full look of your site is
  magnificent, let alone the content material!
  You can see similar here najlepszy sklep

 2. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar text here: Ecommerce

 3. Hello there! Do you know if they make any plugins to help
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share.
  Kudos! You can read similar blog here: GSA Verified List

Laat een Reactie achter