Overnacht je in een Brabants hotel of B&B? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld € 2,05 aan toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit is iets meer dan een jaar eerder (+3%). Op gemeenteniveau zijn er grotere uitschieters. Zo steeg het tarief in Breda zelfs met 43,6%.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting in Nederland.

Grootste stijging in Breda
In 31 van de 56 Brabantse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 3%. Landelijk was de toename veel hoger: 6,3%. Breda voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier € 3,95 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog € 2,75 was. Ook in Veldhoven was er een flinke toename (+25,6%).

Forse verschillen tussen gemeenten
Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Er zijn daarom grote verschillen op lokaal niveau. Land van Cuijk staat bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Brabant: de hoogte van de toeristenbelasting is hier € 5,28 per persoon per nacht. De top 5 is als volgt:

  1. Land van Cuijk (€ 5,28)
  2. Alphen-Chaam (€ 4,99)
  3. Tilburg (€ 4,56)
  4. ‘s-Hertogenbosch (€ 4,40)
  5. Bergeijk (€ 4,05)

Oosterhout en Drimmelen hanteren momenteel het laagste tarief: € 1 per persoon per nacht. Son en Breugel, Laarbeek en Valkenswaard zijn de enige gemeenten in de provincie waar vooralsnog geen toeristenbelasting wordt gevraagd.

Tarief Land van Cuijk hoger dan in voormalige gemeenten
Hoewel de gemeente Land van Cuijk al in 2022 bestond, werden in dat jaar nog voor alle voormalige gemeenten de toeristenbelasting tarieven afzonderlijk vastgesteld. Daar is in 2023 verandering in gekomen: een nachtje in Land van Cuijk kost je nu € 5,28 per persoon per nacht.

In de voormalige gemeenten liepen de tarieven sterk uiteen. Zo betaalde je vorig jaar in Cuijk € 4,74 en in Mill en Sint Hubert € 4,15. Boxmeer (€ 1,19) en Sint Anthonis (€ 1,18) hanteerden veel lagere tarieven en in Grave hoefden toeristen in 2022 zelfs helemaal geen belasting te betalen.

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2023