De Stichting Breda Nassaustad is blij met de toenemende aandacht voor de Nassaus in Breda. Steeds meer organisaties willen deelnemen aan onze jaarlijkse Nassaudag op 29 mei aanstaande en ook steeds vaker met eigen programma’s vooral voor kinderen zoals het Kasteel/de KMA, de Nieuwe Veste en kasteel Bouvigne.

Nieuw dit jaar is ook de betrokkenheid van het onderwijs. De horecaopleiding De Rooi Pannen heeft kinderen van basisscholen kennis laten maken met de Nassaus en het eten uit die tijd in het project ‘Heel Nassaustad bakt’. De finale is op 29 mei in de Nieuwe Veste. 

De wieg van de koninklijke familie staat in Breda. Het kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. Hun aanwezigheid in Breda tussen 1404 en 1567 drukte een beslissende stempel op de ontwikkeling van onze stad. Breda veranderde van een gewone middeleeuwse stad in de Hofstad, die nog steeds onze identiteit bepaalt. Met een stad vol ambachten en gilden profiteerden we voluit van deze Gouden periode. 

Stichting Breda Nassaustad heeft tot doel, om de waardering voor de eigen historie te stimuleren en daarmee de betrokkenheid bij de stad te vergroten. Wij richten ons daarbij zowel op de ‘kenners’ met bijvoorbeeld onze lezingen, als op het brede publiek. Daarvoor organiseren wij elk jaar de Nassaudag in Breda vooral voor gezinnen. Wij richten ons ook op het onderwijs en zijn daarom verheugd over de deelname van de horecaopleiding De Rooi Pannen en een aantal basisscholen aan het nieuwe project Heel Nassaustad Bakt. 

Alle activiteiten vinden plaats op de vele locaties in de stad die met de Nassaus verbonden zijn zoals het Kasteel, de Grote Kerk, de Waalse Kerk, de Nieuwe Veste, het Chassépark en Bouvigne. Een paardentram verbindt de binnenstad en Bouvigne in Breda-Zuid. Op het Van Coothplein en bij Bouvigne, de halteplaatsen, zijn kaartjes voor een rit verkrijgbaar.

Op de Nassaudag staat het beleven van hoe men in die tijd leefde centraal met onder meer een oude ambachtenmarkt, oud-Hollandse spelletjes voor de jeugd, kruisboogschieten, straatmuziek en theater. Op elke locatie staan informatieborden waarop te lezen is wat de relatie is tussen de activiteit en de Nassaus. Dit jaar keren ook de roofvogelshow op het Chassépark en de zandsculpturen met workshops op de binnenplaats van de Nieuwe Veste weer terug. Na de positieve ervaringen van vorig jaar heeft de Nieuwe Veste nu een eigen uitgebreid kinderprogramma gemaakt, waaronder een Makersbase. Om 15.00 uur komt schrijver Arend van Dam voor de kleinsten verhalen voorlezen en vertellen over prinsen en prinsessen. Hij is bekend van verschillende kinderboeken waaronder Leve de koning, Overal en nergens en In een land hier ver vandaan. Ook op kasteel Bouvigne is een kinderprogramma. 

In de Waalse Kerk is René en marche te bezoeken, een expositie als een lopend buffet over de eerste Nassau die prins van Oranje werd: de Bredase René van Nassau. 

Dat het Begijnhof in Breda als een van de weinige in Europa is overgebleven, hebben we te danken aan de bijzondere bescherming van de Nassaus. Waar die bescherming uit bestond en wat het belang ervan was, is te zien in een expositie op het Begijnhof.  

Alle locaties zijn vrij toegankelijk met de mogelijkheid van rondleidingen. Er zijn ook stadswandelingen met gidsen. Voor de Nassau Tour en de Begijnhof Tour is inschrijven mogelijk via de website van Breda Nassaustad.

Op onze website bredanassaustad.nl zijn de populaire wandel- en fietsroutes te vinden voor diegenen die de aanwezigheid van de Nassaus in en om Breda zelf willen verkennen. Op meerdere locaties in de stad zijn van onze routes ook papieren versies te verkrijgen.

Tot slot, de verbreding van het verhaal van de Nassaus in de binnenkort te openen vaste expositie over de Nassaus in het Stedelijk Museum Breda en het traject Royal Roots van Breda Marketing verheugt onze stichting.

Het volledige programma-overzicht is te vinden op onze website bredanassaustad.nl en in het programmaboekje, dat op diverse locaties in Breda is te vinden.