Op 30 juni gaat de voorstelling Lust Liefde Leeftijd in première in Breda. De campagnefoto, waarop twee ouderen liefdevol in elkaars armen liggen, is momenteel volop in beeld, op billboards, posters, flyers en online. Foto Barbara Medo.

In aanloop naar de première blijkt steeds meer dat de thematiek van de voorstelling – lust en intimiteit onder ouderen –  niet algemeen geaccepteerd is. Er komen negatieve reacties op social media, posters worden verwijderd en er worden beledigingen geuit aan het adres van de acteurs. Een organisatie die uitjes voor senioren organiseert wil de voorstelling niet delen onder de achterban, want ‘lust en liefde bestaat niet binnen onze doelgroep’.

Lust Liefde Leeftijd is mede een pleidooi voor meer openheid over de beleving van liefde en seksualiteit bij ouderen: gevoelens die bij de meesten springlevend zijn. Ouderen die zich geen raad weten met deze gevoelens kunnen vaak nergens terecht, omdat een gesprek over intimiteit op oudere leeftijd niet gevoerd wordt.

Op het campagnebeeld staan Arie (91) en Hella (75), beiden performers in de voorstelling. Arie ervaart het als een bevrijding dat hij kan en mag praten over zijn Philomena. 40 jaar lang heeft hij intensief voor haar gezorgd. Ondanks haar invaliditeit hadden ze tot op het laatst een intense en intieme liefdesband. Kortgeleden is zij overleden. In de voorstelling brengt hij zijn gevoelens van gemis onder woorden, dat helpt hem vooruit.

Hella realiseert zich na een kankerbehandeling en meerdere herseninfarcten dat ze vooral van het leven wil genieten, het liefst samen met een man. Sinds een jaar zit ze op een datingsite en heeft ze regelmatig dates met mannen bij haar thuis. Dat levert haar afkeurende blikken van haar buren op, maar voor Hella geeft het haar leven kleur, energie en sprankeling.

Lust, Liefde Leeftijd is een initiatief van Zout en is tot stand gekomen op basis van interviews met meer dan 30 ouderen. Openhartig deelden zij – soms voor het eerst in hun leven – hun levenservaringen en actuele gevoelens en gedachten rond seksualiteit. Deze verhalen vormen de basis van de voorstelling. Bijzonder is niet alleen de inhoud. Het feit dat de betrokken ouderen zelf als acteurs hun verhaal vertellen is tegelijkertijd krachtig en ontroerend. Meer informatie is te vinden op www.zoutspeelt.nl.

De voorstelling Lust Liefde Leeftijd is van 30 juni t/m 9 juli te zien in Podium Bloos in Breda. Voor enkele van de voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Artistieke leiding en regie: Letizia Rompelberg
Co-regie: Marjolein Frijling
Projectmanagement: Christel Ooms
Productieleiding & castmanagement: Gijsje Broekmans
Sounddesign: Bram Schouw
Marketing & productie: Arjette van Gorsel
Adviseur research & antropoloog: Beatrijs Jansen