13 mei gaan de deuren van Stedelijk Museum Breda weer open met de presentatie van de overzichtstentoonstelling Ruud van Empel – Arcadia. Met maar liefst 130 werken is dit de eerste grote overzichtstentoonstelling van deze internationaal befaamde kunstenaar met Bredase roots.
Heden en verleden samengebracht in één tentoonstelling Arcadia toont van 13 mei t/m 24 september een brede selectie uit het oeuvre van Van Empel. Van zijn opleiding aan de St. Joost Academie in Breda tot zijn internationale doorbraak als kunstenaar. Naast de iconische beelden hebben ook recente, nog niet eerder getoonde werken een prominente plek in de tentoonstelling.
Wonderlijk, kleurrijk en hyperrealistisch
Ruud van Empel is een vernieuwende conceptuele beeldmaker. Hij creëert een eigen realiteit met beelden die zijn samengesteld uit honderden door hem zelf gefotografeerde fotofragmenten. Met series waarin kinderen de hoofdrol spelen – World, Untitled en Dawn – verwerft Van Empel internationale faam. Zijn wonderlijke, hyperrealistische wereld is tegelijkertijd aantrekkelijk en angstaanjagend: een eigentijdse interpretatie van het klassieke Arcadia. In zijn recente werk heeft de mens plaatsgemaakt voor de overweldigende natuur. Zoals ook de serie Voyage Pittoresque laat zien, toont Van Empel zich meer en meer een schilder.
Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie over zijn vroege periode: Ruud van Empel – 1980 Breda 1990.
Doorlopende film over het werk en leven van Ruud van Empel
Erik van Empel maakte een documentaire over het kunstenaarsleven en werk van zijn broer Ruud. Deze film is gedurende de tentoonstellingsperiode op zaterdag en zondag doorlopend te zien.
Events en activiteiten
Bij de tentoonstelling worden in en om het museum diverse events en activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie en het complete randprogramma op stedelijkmuseumbreda.nl
Over Ruud van Empel
Ruud van Empel wordt in 1958 in Breda geboren. Na zijn afstuderen (1981) aan de St. Joost Academie in Breda vertrekt hij naar Amsterdam, waar hij kunstwerken creëert uit talloze details van foto’s. Aanvankelijk op basis van analoge fotografie en het kopieerapparaat, later aan de hand van digitale beeldbewerking.
Van Empel krijgt in die tijd ook opdrachten voor het illustere TV-duo Theo en Thea. Hij is artdirector voor de speelfilm Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium en de tv-serie kreatief met kurk
Wereldwijde erkenning volgt met de series Study in Green uit 2003-2004, Untitled uit 2004 en de sterk verwante series World, Moon en Venus. De Amerikaanse doorbraak leidde ook in Nederland tot tentoonstellingen, publiciteit en aankopen door musea en particulieren.
Van Empel ontvangt gedurende zijn loopbaan diverse prijzen waaronder de Sint Joost Prijs 1981, Charlotte Köhler Prijs 1993, H.N. Werkman Prijs 2001 en de Gemeente Breda Oeuvreprijs 2013.