13 mei gaan de deuren van Stedelijk Museum Breda weer open met  de presentatie van de overzichtstentoonstelling Ruud van Empel – Arcadia. Met maar liefst 130 werken is dit de eerste grote  overzichtstentoonstelling van deze internationaal befaamde  kunstenaar met Bredase roots.  

Heden en verleden samengebracht in één tentoonstelling Arcadia toont van 13 mei t/m 24 september een brede selectie uit het  oeuvre van Van Empel. Van zijn opleiding aan de St. Joost Academie in  Breda tot zijn internationale doorbraak als kunstenaar. Naast de iconische  beelden hebben ook recente, nog niet eerder getoonde werken een  prominente plek in de tentoonstelling.  

Wonderlijk, kleurrijk en hyperrealistisch 

Ruud van Empel is een vernieuwende conceptuele beeldmaker. Hij creëert  een eigen realiteit met beelden die zijn samengesteld uit honderden door  hem zelf gefotografeerde fotofragmenten. Met series waarin kinderen de  hoofdrol spelen – World, Untitled en Dawn – verwerft Van Empel  internationale faam. Zijn wonderlijke, hyperrealistische wereld is  tegelijkertijd aantrekkelijk en angstaanjagend: een eigentijdse interpretatie  van het klassieke Arcadia. In zijn recente werk heeft de mens  plaatsgemaakt voor de overweldigende natuur. Zoals ook de serie Voyage  Pittoresque laat zien, toont Van Empel zich meer en meer een schilder.  

Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie over zijn vroege periode:  Ruud van Empel – 1980 Breda 1990. 

Doorlopende film over het werk en leven van Ruud van Empel

Erik van Empel maakte een documentaire over het kunstenaarsleven en  werk van zijn broer Ruud. Deze film is gedurende de tentoonstellingsperiode op zaterdag en zondag doorlopend te zien.

Events en activiteiten  

Bij de tentoonstelling worden in en om het museum diverse events en  activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie en het complete  randprogramma op stedelijkmuseumbreda.nl 

Over Ruud van Empel 

Ruud van Empel wordt in 1958 in Breda geboren. Na zijn afstuderen (1981)  aan de St. Joost Academie in Breda vertrekt hij naar Amsterdam, waar hij  kunstwerken creëert uit talloze details van foto’s. Aanvankelijk op basis van  analoge fotografie en het kopieerapparaat, later aan de hand van digitale  beeldbewerking. 

Van Empel krijgt in die tijd ook opdrachten voor het illustere TV-duo Theo  en Thea. Hij is artdirector voor de speelfilm Theo en Thea en de  ontmaskering van het tenenkaasimperium en de tv-serie kreatief met kurk 

Wereldwijde erkenning volgt met de series Study in Green uit 2003-2004,  Untitled uit 2004 en de sterk verwante series World, Moon en Venus. De  Amerikaanse doorbraak leidde ook in Nederland tot tentoonstellingen,  publiciteit en aankopen door musea en particulieren.  

Van Empel ontvangt gedurende zijn loopbaan diverse prijzen waaronder de  Sint Joost Prijs 1981, Charlotte Köhler Prijs 1993, H.N. Werkman Prijs 2001  en de Gemeente Breda Oeuvreprijs 2013.