Een vrijgevochten Brabantse schaapsherder worstelt met zijn idealen; kan hij als traditionele herder zijn kudde laten grazen, of moet hij zich als moderne ondernemer aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? Dat is waar de documentaire ‘Schapenheld’ van de Bredase regisseur Ton van Zantvoort over gaat.

‘Schapenheld’ ging in première op het IDFA waar de film in de publiekstoptien eindigde. De film opent het documentairefestival DOCfeed en wordt op 21 februari 2019 door Windmill Film Distribution uitgebracht in de filmtheaters en online via Picl. De film is geselecteerd voor Oscar gekwalificeerde A-festivals. Welke dat zijn, houdt Ton nog even geheim.

Schapenheld

Over Schapenheld

De Brabantse Schaapsherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

Een van de vijf filmmomenten van 2019 is! Niet te missen!

(bron: Trouw)

Op 28 februari en 6 maart is ‘Schapenheld’ te zien bij Chassé Cinema vanaf 19.20 uur. Na de eerste voorstelling (28 februari) geeft regisseur Ton van Zantvoort een korte inleiding. Na de film vindt er een nagesprek plaats en kun je Ton en schaapsherder Stijn het hemd van het lijf vragen over ‘Schapenheld’. Kaarten zijn nu al te koop en kosten €8,75 (normale prijs) of €7,70 (scholier/student/CJP).

Bekijk hier de trailer van de film.

Laat een Reactie achter