Woensdag 14 juni is het Nationale Buitenspeeldag! Heel Nederland viert deze dag wat zo belangrijk is voor kinderen: buitenspelen! Jantje Beton stuurde eind mei een brandbrief naar 342 burgemeesters met de oproep om buitenspelen serieus te nemen en in gesprek te gaan met de experts op dit gebied, de kinderen. Op meer dan 700 locaties wordt de Buitenspeeldag georganiseerd.  

Tijdens deze 16e editie van de Buitenspeeldag slaan initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon de handen ineen om ruimte te geven aan het spelende kind. Deze aandacht is nog steeds broodnodig. Nederland dreigt een generatie kinderen te verliezen aan ‘binnenzitten’. Meer dan 300.000 kinderen in ons land spelen nooit buiten. Omdat ze achter een beeldscherm zitten. Omdat ze geen tijd hebben. Omdat er geen veilige speelplek is.

“De fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen krijgt een enorme impuls tijdens het buitenspelen”, stelt Erik Scherder, hoogleraar klinische psychologie en ambassadeur van Jantje Beton. “Bewegen in een avontuurlijke omgeving is stimulerend en uitdagend voor je hersenen. Samen spelen maakt een kind blij. Als kinderen op jonge leeftijd gemotiveerd worden om actief buiten te spelen, plukken zij daar de rest van hun leven de vruchten van.”

Helaas is speelruimte schaars, zeker als die ook veilig, uitdagend en bereikbaar moet zijn. Stedelijke gebieden worden steeds voller en er is een gebrek aan goed ontworpen en onderhouden speelplekken. “Hier valt nog veel winst te behalen”, zegt Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton. “Elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag. Wij vragen onze burgervaders en -moeders om een actief buitenspeelbeleid te voeren. Daar moet je zeker kinderen bij betrekken. Daarom is het fantastisch dat 14 burgemeesters en wethouders samen met heel veel kinderen, Jantje Beton, Spongebob en Chase gaan buitenspelen in Groningen.

Binnenblijven heeft geen zin: Paramount zenders Nickelodeon en Nick jr. zetten zoals ieder jaar het scherm op zwart tijdens de Buitenspeeldag.