Op tweede pinksterdag doen vier kerken in Breda mee aan de landelijke Open Kerkendag. De deelnemende kerken zijn: de Grote Kerk, de katholieke Laurentiuskerk aan de Ginnekenweg, de protestantse kerk aan de Duivelsbruglaan en de Waalsekerk. De Open Kerkendag wordt voor de derde keer gehouden.

Dit landelijke evenement vestigt dit jaar met name de aandacht op kerkinterieurs. Dat zijn ware schatkamers van kunst, cultuur en geschiedenis. Tijdens de Open Kerkendag zijn ruim 300 kerkgebouwen speciaal voor dit doel geopend.
De vier Bredase kerken heten de bezoekers van harte welkom op maandag 29 mei. De openingstijden zijn: Grote Kerk 10.00 uur tot 17.00 uur, Laurentiuskerk: 13.30 uur tot 17.00 uur, protestantse kerk Ginneken:13.30 uur tot 16.30 uur en de Waalsekerk van 11.30 uur tot 17.00 uur.

Aan de landelijke Open Kerkendag doen zowel katholieke kerken, protestantse als ook kerken die een andere bestemming hebben gekregen mee. De Open Kerkendag wordt georganiseerd door een gelijknamige stichting. De eerste Open Kerkendag werd gehouden in Brabant, vervolgens deed ook Zeeland mee en nu sluiten overal in het land kerken aan. De Open Kerkendag wordt georganiseerd om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, kennis te laten maken met kerkgebouwen en de interieurs. Kerkgebouwen zijn in Nederland het meest voorkomend erfgoed. Het zijn vaak eeuwenoude gebouwen die door hun aanwezigheid in de skyline van stad of dorp mede de identiteit van die gemeenschappen bepalen.

Met de ontkerkelijking worden kerkgebouwen steeds minder gebruikt voor erediensten. Het is cruciaal dat gemeenschappen inspraak hebben bij het bepalen van de toekomst van deze gebouwen. Ze vormen namelijk een onlosmakelijk onderdeel van de gemeenschappen, zelfs in seculiere tijden. De Open Kerkendag heeft tot doel mensen bewust te maken van het belang van kerkgebouwen en zo de betrokkenheid te vergroten.

Tijdens de Open Kerkendag zijn vaak deskundigen uit dorp of stad aanwezig om tekst en uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Is dat de meer algemene opzet van de Open Kerkendag, in 2023 richt de organisatie zich in het bijzonder op de interieurs. Kerkgebouwen herbergen veelal enorme culturele schatten waar steeds minder mensen kennis van hebben. In feite nodigt de Open Kerkendag uit tot iets wat veel Nederlanders op vakantie graag en veelvuldig doen, namelijk een kerkgebouw binnenlopen om te genieten van al dat moois en de  mystieke sfeer. Op tweede pinksterdag kunnen de deelnemers aan de Open Kerkendag dezelfde ervaringen opdoen. Maar dan om de hoek, op loop- of fietsafstand.

Ook vele andere Brabantse gemeentes en steden doen mee aan de Open Kerkendag.