De Oranjeboom en erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau organiseren op 12 mei 2023 de lezing: 50 jaar jazzfestival in Breda 1971-2020 (deel 2). De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Vlieren (Monseigneur Nolensplein 1, Breda) en start om 19.30 uur.

Vorig jaar heeft Jack van Elewout deel 1 van de geschiedenis van het Breda Jazz Festival doorgenomen. Op vrijdag 12 mei zal hij vanaf 19.30 uur in gemeenschapshuis Ontmoetingscentrum De Vlieren (Monseigneur Nolensplein 1, 4812 JC Breda) aan de hand van foto- , film- en geluidsfragmenten verder vertellen over een halve eeuw jazzfestival in Breda: het amusement van bijna twee generaties.

In 1970 nam een groepje jonge jazzmuzikanten vanuit de Roaring Twenties Jazz Club in Breda (RTCB) het initiatief tot het houden van een meerdaags jazz-muziekevenement. De keuze viel op het weekend van Hemelvaart, omdat dan nog geen bijzondere activiteiten in de stad werden georganiseerd. 

De concerten werden gehouden door de huisorkesten van de RTCB aangevuld met bevriende orkesten uit Nederland, België en Duitsland. Verreweg de meeste concerten vonden plaats in het in 1969 geopende congres- en concertcentrum Het Turfschip aan het Chasséveld.  Daarnaast nam ook café De Graanbeurs een prominente plaats in het programma in. 

Eerste Jazzfestival Breda

Het allereerste festival ging op donderdag 20 mei 1971 van start op het Chasséveld. Overdag traden enkele orkesten op in open SKOL-vrachtwagens op de Havermarkt of gewoon in een hoekje van het terras op de Grote Markt.

In 2020 maakte Breda zich op voor de gouden jubileumeditie, maar door de corona pandemie werd dit jubileum zelfs 2 maal uitgesteld. Uiteindelijk werd van 26 t/m 29 mei 2022 dan toch het vijftigste festival gehouden. En dit jaar zal het 51ste festival plaatsvinden van 18 t/m 21 mei. Veel elementen van toen vormen nog steeds een wezenlijk onderdeel van het huidige programma, maar het zwaartepunt ligt nu al ruim 25 jaar op alle festiviteiten in de buitenlucht.

Jack van Elewout is jazzliefhebber en muzikant. Hij heeft alle festivals meegemaakt in diverse geledingen en is als middelbare scholier begonnen met het verzamelen en bewaren van  publicaties aangaande het muziekevenement. De verzameling is vanaf 1976 uitgebreid met de jaarlijkse live-registraties op LP en vanaf 1985 op CD.

De locatie is Ontmoetingscentrum De Vlieren (Monseigneur Nolensplein 1, 4812 JC Breda). De tijd: 19.30 tot 22.00 uur (zaal open: 19.00 uur). De lezing is gratis toegankelijk voor leden van De Oranjeboom en erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau. Anderen zijn welkom tegen overboeking van €5,00 voorafgaand aan de lezing. Aanmelding verloopt via secretariaat@deoranjeboom.nl.

De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’ werd opgericht in 1948. Sinds haar oprichting geeft de vereniging een jaarboek uit en verzorgt onder andere excursies en lezingen. Voor meer informatie zie: www.deoranjeboom.nl.

De erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau is opgericht in 1953 als heemkundige kring van Breda. De vereniging legt zich toe op de geschiedenis van Breda en omstreken. Beide verenigingen werken aan een gezamenlijke vereniging per 1 januari 2024.