Elk jaar verschijnt eind oktober de restaurantgids Lekker 500. De gids beoordeelt elk jaar de 500 beste restaurants van Nederland. De restaurants worden op zestig punten beoordeeld zoals de bereiding van het diner en hoe het geserveerd wordt. Dit zijn volgens Lekker de drie lekkerste restaurants in Breda.

Restaurant Wolfslaar is ten opzichte van vorig jaar een plaats gedaald. Ze staan wel nog in de top 100 van beste restaurants en dat is toch een prestatie. Restaurant Zuyd staat al negen jaar in de top 500. Ook De Stadstuin heeft weer een plek in de Lekker500.

Restaurant Wolfslaar

Het restaurant maakt onderdeel uit van Landgoed Wolfslaar, aan de zuidrand van Breda. Het landhuis is geschikt voor feesten en partijen, het koetshuis wordt gebruikt als restaurant. Sinds 2005 is Restaurant Wolfslaar jaarlijks beloond met een michelinster en behoort het volgens review-sites tot de 10 beste restaurants van Brabant en bij de 80 beste restaurants van Nederland. En sinds jaren ook tot de top 100 van de Lekker500. Chef-kok Maarten Camps kookt liefst met groenten uit eigen tuin, of uit de regio. Lekker500 werd volgens eigen zeggen aangenaam verrast door de smaken van de amuse, tartaar van rauwe zeebaars met bundelzwammetjes, schuim van groene curry en krokant zeewier. Ook het voorgerecht, het hoofdgerecht en en toetje zijn volgens de restaurantsgids een feestje. Op zijn eigen website schrijft Maarten Camps dat hij het ‘heerlijk vindt om een gerecht helemaal te perfectioneren en de gasten te zien genieten’.

Restaurant Zuyd

Wie Ginnekenweg zegt, denkt vrijwel meteen aan luxe winkels. De straat wordt ook wel de PC Hooftstraat van Breda genoemd. Naast winkelen kun je er ook heerlijk eten, zoals bij Restaurant Zuyd. Het restaurant staat niet voor niks al negen jaar in de top 500 van de Lekker-restaurantgids. Ook dit jaar. Eyecatcher is volgens eigen zeggen de 8 meter lange zilveren bank. Vanuit de semi-open keuken, maakt chef-kok Stefan Dirkx vijf dagen per week gerechten, geïnspireerd op de Franse keuken en met wereldse invloeden. Zoals tartaar van Holsteiner kalf met krokante zwezerik en een garnituur van rode biet, ui, gerookte boter met dukkah (Egyptische specerijnotenmengsel) van hazelnoot en spelt. ‘Een mooie start’, volgens Lekker. Ook de kabeljauwrug is van ‘grote klasse’ volgens de restaurantgids. ‘Het verrassingsdessert van witte en bruine chocolade met karamel en koffie met huisgemaakte friandises maken het menu compleet’. Hier kom je zonder reservering niet zo maar binnen, dat is een feit!

De Stadstuin

Restaurant De Stadstuin heeft niet alleen weer een plek in de restaurantgids. Ook de Guide Michelin 2019 heeft het restaurant weer bekroond met een Bib Gourmand. De Stadstuin bevindt zich, net als Restaurant Zuyd, aan de prestigieuze Ginnenkenweg in een stijlvol herenhuis. En dat al sinds 1997. Chef-kok Jari Kooiman kookt het liefst met ingrediënten uit de buurt. Voor patron-cuisinier Adrie Crezee is uit eten gaan ‘genieten met al je zintuigen in een elegant kader’. Restaurantgids Lekker waagde zich aan een amuse van rode kool, wasabi, sesam, witte chocolade en makreel en een amuse van linzen met kruidencrème en kerrieolie. Gevolgd door o.a. makreel met rivierkreeftjes en truffelrisotto met pata negra, een gepocheerd eitje en hollandaisesaus. Als toetje werd gekozen voor mangocompote met pepertjes, amandelzalf en ijs van witte chocolade en witte martini. ‘Sympathiek adres’, besluit de Lekker-gids de recensie.

De Lekker-gids kwam eind oktober al uit. De meeste restaurants veranderen regelmatig hun menu. De besproken menu’s kunnen inmiddels al niet meer op de kaart staan

Laat een Reactie achter