Tot en met zondag 18 juni staat de Grote Kerk Breda in het teken van Het Paleis van Typografisch Metselwerk. Duizenden nationale en internationale bezoekers hebben Het Paleis al bezocht. Deze expositie over grafisch ontwerp wordt gepresenteerd door Graphic Matters in samenwerking met de Grote Kerk Breda en ontwerper Richard Niessen. Foto: Joost van Asch

In Het Paleis van Typografisch Metselwerk verzamelt ontwerper Richard Niessen voorwerpen die kenmerkend zijn voor visuele communicatie. Van tekens tot ornamenten, van methodes en technieken tot de geschiedenis en de praktijk van het grafisch ontwerpen. In 2021 heeft het Paleis in de Italiaanse stad Turijn gestaan en maakt nu zijn Nederlandse debuut in Breda.

Richard Niessen heeft Het Paleis van Typografisch Metselwerk opgericht zodat de diversiteit van visuele cultuur door de jaren heen op één plek wordt bewaard. Richard merkt dat opdrachtgevers vaker om efficiëntie en voorspelbaarheid vragen. Wanneer visuele communicatie telkens uit dezelfde vormen en strategieën bestaat, lijkt er een soort monocultuur te ontstaan. Dit beperkt de vrijheid van grafisch ontwerpers en daarom wil Richard met deze expositie de diversiteit van zijn vak vieren en de bezoekers inspireren.

Educatie, Paleis Talks en Open Depot
Graphic Matters wil visuele geletterdheid stimuleren bij jongeren. Op school leren ze lezen en schrijven maar in het dagelijks leven communiceren ze meer via beeld. Daarom is er voor de expositie speciaal een educatieprogramma ontwikkeld voor voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO. De activiteiten worden begeleid door ervaren museumdocenten. Voor alle deelnemers is fraai vormgegeven lesmateriaal beschikbaar. Het Paleis heeft al honderden leerlingen ontvangen en in de laatste week komen er ook scholen en (vak)opleidingen op bezoek.

Kennisdeling is een belangrijk element van de expositie, hiervoor zijn meerdere Paleis Talks georganiseerd. Tijdens deze Paleis Talks spraken o.a. grafisch ontwerpers van Studio Joost Grootens en Studio Moniker over actuele ontwikkelingen in het vak. Het publiek kreeg meer inzicht in de praktijk van de ontwerpers en over hoe zij omgaan met bijvoorbeeld digitalisering en Artificial Intelligence. De Paleis Talks werden afgesloten met een Q&A met de bezoekers.

Het weekend van zaterdag 3 juni en zondag 4 juni stond in het teken van het Open Depot. Tijdens dit weekend werden er tien extra lades getoond. Meer dan vijftig objecten van o.a. Bart de Baets, RNDR, Mathias Schweizer en Rudy Guedj waren alleen tijdens dit weekend te zien. De hele Grote Kerk van Breda was gevuld met grafische voorwerpen.

De tentoonstelling is nog tot en met 18 juni te bekijken in de Grote Kerk Breda. Dus mis het niet en kom deze bijzondere tentoonstelling bezoeken! Om de expositie zo toegankelijk mogelijk te maken wordt het pay-what-you-like principe gehanteerd. Je kiest zelf hoeveel je betaalt via een QR-code.