De samenwerking tussen de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horeca Opleidingscentrum (HOC) is erop gericht om álle Bredase horecaondernemers te ondersteunen bij het opleiden en trainen van hun personeel. Dit is voor veel  horecaondernemers een kostbare investering, die zich niet altijd terugbetaalt.

De ondernemers worden uitgenodigd om de cursussen in eigen huis te organiseren en daar medewerkers van collega-ondernemers bij uit te nodigen, om zo de kosten te drukken. 

De naweeën van de Coronacrisis: hoge druk op opleidingsopgave 

Horecaondernemingen zijn bij wet verplicht om voldoende gediplomeerd personeel in dienst te  hebben, bijvoorbeeld om de bedrijfsveiligheid, voedselveiligheid en sociale veiligheid te kunnen  garanderen. Mark ter Beek (penningmeester van KHN afdeling Breda en eigenaar van  Restaurant De Peer): “Het viel mij op dat de opleidingsopgave binnen de horeca sinds de  coronacrisis groter is dan ooit. Uitgestelde investeringen tijdens de crisis, grote  personeelstekorten en het hoge personeelsverloop liggen hieraan ten grondslag. De noodzaak  om personeel op te leiden is evident. De benodigde financiële ruimte vaak niet. ” 

Vele handen maken licht werk 

Ter Beek benaderde HOC om met hem mee te denken over een oplossing. Bart Maassen (HOC):  “We waren positief verrast en direct enthousiast over het idee. Ook wij zien de toenemende  druk op horecabedrijven om voldoende opgeleid personeel te vinden en te binden. Samenwerking tussen ondernemers, bijvoorbeeld op het thema opleiden, is echter lang niet  altijd vanzelfsprekend. Dat is ook niet gek. Het runnen van een horecabedrijf is keihard werken, zeker in deze tijden. Voor overleg met collega-ondernemers over gezamenlijke ‘uitdagingen’ en  hoe deze samen op te lossen, blijft geen tijd en energie over. Aan die samenwerking blijkt  echter weldegelijk een grote behoefte. Nog voor de officiële lancering zitten de eerste twee  cursussen al vol!”. 

KHN afdeling Breda en HOC ontwikkelden een platform, waar horecaondernemers elkaar  kunnen vinden en hun personeel kunnen aanmelden. Dit platform is toegankelijk voor alle Bredase horecaondernemers. Op 7 september 2023 ondertekenen KHN afdeling Breda en HOC Horeca Opleidings centrum de  samenwerkingsovereenkomst.