Lekker buiten wandelen en fietsen langs punten in Breda die te maken hebben met de Nassaus? Leuk om te doen op Tweede Pinksterdag in Breda.

De voorouders van onze huidige koning hebben vanaf de 14e eeuw met tussenpozen tot 1702 in Breda gewoond. Dat zien we o.a. terug in het kasteel, de vele hofhuizen, ‘t Nassaumonument in het Valkenberg en het Mastbos. Te veel om op te noemen en leuk om te gaan verkennen. Stichting Breda Nassaustad heeft daarvoor routes ontwikkeld die variëren van 5 tot 19 km voor wandelaars en 18 tot 40 km voor de fietsers met toelichtingen onderweg op de app.

Breda Nassaustad

Stichting Breda Nassaustad organiseert sinds 2004 jaarlijks verschillende activiteiten die met de historie van Breda en de Nassaus te maken hebben waaronder lezingen. 24 Mei is traditioneel gekoppeld aan de landelijke Kastelendag en dan is normaal gesproken het kasteel van Breda geopend. Dit jaar moest daar door de huidige omstandigheden van worden afgezien. Van de nood een deugd makend is bij de stichting het idee ontstaan de inwoners van Breda en omstreken kennis te laten maken met nog veel meer plaatsen en erfgoed in onze stad en de directe omgeving die aan onze geschiedenis met de Nassaus herinneren. Organisaties als Breda Wandelt, Breda Promotion en het Stedelijk Museum Breda hebben met veel enthousiasme meegeholpen aan de ontwikkeling van verschillende wandel- en fietsroutes. De routes zijn vanaf 20 mei te vinden op de eigen website en op papier op diverse locaties in Breda zoals hotels, het station en de bibliotheek. Bij de Waalse Kerk is op 24 mei tussen 11 en 17 uur buiten een informatiepunt ingericht.

Deelnemers kunnen daar eventueel een houdertje voor een mobiel op de fiets huren tegen een borgsom. Wethouder Erfgoed, Marianne de Bie, zal vanaf 11 uur op deze locatie haar eigen tocht starten. ‘Eigen’, want de tochten zijn binnen de corona-voorwaarden zodanig vormgegeven dat ze individueel en op verschillende tijdstippen zijn te maken. Voor wie niet kan de 24e mei, de routes en folders zijn het hele jaar door beschikbaar.