In juni speelt philharmonie zuidnederland de nieuwe educatievoorstelling Hoor je mij? in verschillende theaters en concertzalen in Noord-Brabant en Limburg. Een voorstelling over je anders voelen, goed luisteren naar jezelf en anderen en je eigen kracht vinden. Daarnaast leren de kinderen ook over instrumenten én wat instrumenten je kunnen vertellen.

Op 9 juni om 12.30 uur gaat deze voorstelling in première in Theater De Maaspoort in Venlo. Extra bijzonder aan de voorstellingen in Venlo is dat VluchtelingenWerk Nederland ook aanwezig zal zijn met zo’n 440 kinderen van AZC scholen. Dit zijn scholen die bij asielzoekerscentra horen en onderwijs geven aan nieuwkomers, zoals kinderen van vluchtelingen. Alle leerlingen oefenen vooraf flink. Ze komen namelijk niet alleen om te luisteren, maar ook om mee te doen. De kinderen worden hierop voorbereid met speciaal ontwikkeld digitaal lesmateriaal.

Hoor je mij? door philharmonie zuidnederland zelf ontwikkeld

De philharmonie zuidnederland heeft een uitgebreid educatieaanbod voor het basisonderwijs. In juni speelt het orkest door heel Zuid-Nederland Hoor je mij?, een gloednieuw zelf ontwikkeld project voor de groepen vijf en zes van het basisonderwijs. In totaal zullen dit seizoen zo’n 3500 leerlingen deze voorstelling bezoeken.

Hoor je mij? wordt gespeeld op de volgende data
Kerkrade, Theater Kerkrade do 8 jun 13.00
Venlo, De Maaspoort vr 9 jun 10.00 en 12.30 (PREMIERE)
Eindhoven, Muziekgebouw ma 12 jun 10.30 en 13.00
Kerkrade, Theater Kerkrade di 13 jun 10.30 en 13.00
Breda, Chassé Theater wo 14 jun 10.30
Weert, Munttheater vr 16 jun 10.00 en 12.30

Het verhaal

Hoor je mij? is een voorstelling over de eigenzinnige Mijs. Mijs zit niet goed in haar vel, thuis is er gedoe en op school vindt iedereen haar stom. Zo langzamerhand vindt ze zichzelf ook heel stom. Ze wil weglopen maar tot haar verbazing verschijnt tijdens het concert een vrouw speciaal voor haar. Een oermoeder die dwars door Mijs heen lijkt te kijken. Aan de hand van haar eigen levens (ze heeft er al zoveel gehad, zegt ze), neemt ze Mijs mee de hele wereld over. Ze laat zien hoe de instrumenten zijn gemaakt van materialen uit de natuur. Hoe ze allemaal hun eigen klankkleur en karakter hebben en hoe ze prachtig klinken als ze worden bespeeld door de musici van philharmonie zuidnederland. Door de emoties in de muziek geeft de oermoeder het meisje inzicht in zichzelf. Aangemoedigd door de muzikale bijdragen van de leerlingen durft Mijs uiteindelijk haar hart te luchten. Ze ontdekt haar eigen klankkleur en kracht en dirigeert vol zelfvertrouwen het orkest naar de finale.

Met digitaal lesmateriaal bereiden de leerlingen de participatiemomenten uit de voorstelling voor. Klik hier om een kijkje te nemen in het lesmateriaal.

Speciale voorbereiding voor de kinderen uit de AZC’s

De leerlingen van de AZC scholen zijn de Nederlandse taal nog niet zo machtig dat ze zomaar de tekst van de voorstelling helemaal zullen begrijpen. Daarom krijgen zij een extra voorbereidingstraject dat VluchtelingenWerk en philharmonie zuidnederland samen organiseren. De philharmonie zuidnederland vroeg dansgezelschap De Stilte om een voorbereidende dansworkshop te geven. En striptekenaar Karst-Janneke Rogaar maakte van de voorstelling een stripverhaal zodat de leerlingen het verhaal goed kennen voordat zij in de zaal te gast zijn.

Voortzetting filmproject Expeditie Orkest

De inspiratie voor Hoor je mij? kwam uit de serie video’s die philharmonie zuidnederland in 2021 samen met jeugdtheatergezelschap Het Laagland maakte over de instrumenten van het orkest. Met de kennis uit deze video’s, die hier te vinden zijn onder de naam Expeditie Orkest, gaan de leerlingen nu philharmonie zuidnederland live ontmoeten om samen met de musici en twee acteurs een prachtig verhaal te beleven.

Uitvoerenden

philharmonie zuidnederland
regie Rob Vriens
dirigent Txemi Extebarria Urzain
tekst Heleen Verburg
acteurs Robin Steegman en Pip Lieke Lucas
decor en lichtontwerp Bogi Bakker