“Een voorstelling die nooit gaat vervelen”, zo omschrijft producent Frank van Paridon de musical Cats. Van Paridon, die een aantal jaar directeur bij Van den Ende theaterproducties was, haalde vorig jaar met zijn bedrijf Proud to Present de musical Cats naar Nederland. En niet zonder succes. De voorstellingen in Amsterdam waren stijf uitverkocht en nu staan Breda, Groningen en Rotterdam op de speellijst. De producent kijkt ernaar uit.

Als Frank van Paridon in het publiek zit dan kijkt hij graag naar de reacties om hem heen. “Bij ‘Memory’ zie je mensen emotioneel reageren en zakdoekjes pakken. Zo grijpt de voorstelling aan. Ik ben zelf best wel snel verveeld maar Cats heb ik al 70 keer gezien en het blijft geweldig”, zegt hij.

‘Poëtische musical’

Niet voor niets was de musical de langslopende productie op West End en ook in de Verenigde Staten brak de musical records. Het geheim achter Cats is volgens Van Paridon enerzijds de muziek van Andrew Lloyd Webber en anderzijds de gedichten van T.S. Eliot. “Het is een hele poëtische musical”, zegt Frank van Paridon. “Het is ook de eerste keer dat Andrew Lloyd Webber voor een musical gebruik maakte van bestaande teksten. Tel daarbij de prachtige dans en fantastische kostuums op en je hebt een topmusical. Binnen twee minuten vergeet je dat je naar katten kijkt. Het is een mysterieuze maar ook megalomane show”, zegt de producent.

Originele uitvoering, Nederlands ondertiteld

Cats toert nu door Europa. “Het is hard werken voor de internationale cast. Toen ze in Nederland aankwamen, waren er veel extra repetities”, vertelt hij. De musical is in het Engels maar heeft Nederlandse boventiteling. “Maar eigenlijk zie je dat het publiek zo meegezogen wordt in de voorstelling dat de meeste mensen niet eens naar boven kijken.”

‘Wees er op tijd bij’

Na Rotterdam gaat de voorstelling naar Luxemburg voor een tournee. Rond Pasen is de show weer terug in de Nederlandse theaters. “Het is een grote show vooral qua decor en cast. Je kan deze voorstelling dus alleen maar doen in grote theaters. In Nederland hebben we vijf theaters waar de show kan staan en in vier daarvan komen we”, vertelt hij.

Frank van Paridon: “De musical Cats is op een Europese tournee. Nederland vormt weliswaar de ruggengraat van die tournee maar verlenging is bij succes niet mogelijk omdat de show dan al in het buitenland verder gaat. Er snel bij zijn is dus aan te raden.”

Wanneer?

De musical Cats is van 17 t/m 22 april in het Chassé Theater in Breda. Voor kaarten: www.catsdemusical.nl.

Laat een Reactie achter