Jazz-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Noord-Brabant. Vanaf Hemelvaartsdag verandert Breda 4 dagen lang in een groot Jazzpodium tijdens Breda Jazz Festival.

Het oudste en grootste vierdaagse Jazzfestival van Nederland en Europa

Het Breda Jazz Festival is vanaf 1971 uitgegroeid tot een groots vierdaags muziekevenement voor een breed publiek. De opening is elk jaar op Hemelvaartsdag, om 13.00 uur op de Grote Markt in Breda. Vier dagen later, op zondagavond, worden de laatste noten gespeeld.

4 dagen, 23 podia en ruim 200 concerten

Het Breda Jazz Festival verzorgt in 4 dagen tijd, verspreid over 23 podia, ruim 200 concerten. Het grootste deel van deze concerten is gratis toegankelijk en speelt zich af in het centrum van Breda. Zoals je van het Breda Jazz Festival gewend bent zijn er ook een aantal binnenconcerten waar een ticket voor moet worden gekocht. “Bijzondere concerten die je tijdens het festival niet op een ander podium tegenkomt, dat typeert deze concerten,” legt het nieuwe bestuurslid PR & Communicatie Monique Borger uit.

Nieuwe podia

Naast de bekende podia zijn er dit jaar ook twee nieuwe podia op het Kasteelplein. “Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling om dit plein weer actief bij het festivalterrein te trekken.” Voorzitter Hanneke Griffioen krijgt een twinkeling in haar ogen. “Bij het Visker podium Kasteelplein Noord komt een dansvloer. Dansers kunnen hier de hele dag komen swingen.” Bij dit podium zorgt horecaondernemer Spinola voor de inwendige mens en ook aankleding rondom het podium, waaronder een overkapping. Podium Kasteelplein Zuid, te vinden naast het ruiterstandbeeld van koning-stadhouder Willem III, krijgt juist een Bredaas karakter.

Vaste prik

Naast de nieuwe toevoeging zien we ook bekende onderdelen terug. Zo vindt ook dit jaar op de ‘festival-vrijdag’ (vrijdagochtend 10 mei) de pluutjesparade voor kinderen plaats. In De Avenue is het concert Duo Special, waarbij muzikanten vrijdagnacht door de programmaraad van Breda Jazz Festival worden gevraagd om in duo zaterdagochtend met elkaar te spelen. Terug van weggeweest: de Festival Surprise Bands. Solisten spelen in wisselden samenstelling met elkaar om het publiek en soms ook elkaar te verrassen. Hanneke Griffioen geeft aan “Vaste prik is natuurlijk de opening; donderdag 9 mei 2024 om 13:00 uur op de Grote Markt in Breda. We zijn er weer helemaal klaar voor!”