Tijdens het Hemelvaartweekend – van 18 tot en met 21 mei – is de binnenstad van Breda het decor van het Breda Jazz Festival. Op meer dan 20 podia treden bands uit binnen- en buitenland op. Het Breda Jazz Festival is er voor jong en oud en is gratis toegankelijk.

Nieuwe programmeur

De programmering is dit jaar in handen van nieuwe programmeur Eelco van Velzen van Festiventures, een programmering die past bij de eigen unieke stijl van het Breda Jazz Festival met ruimte voor vernieuwing. Zo is de samenwerking gezocht met andere festivals om unieke bands naar het Breda Jazz Festival te brengen. Dergelijke samenwerkingen zullen in de komende jaren verder verkend worden. Hiermee sluit Festiventures aan op de  wens van het bestuur om het Breda Jazz Festival toekomstbestendig te maken.

Nieuwe podia

Het Breda Jazz Festival krijgt dit jaar nieuwe podia: Holy Moly en de Graanbeurs. Ook bij Café Lievense kan de bezoeker dit jaar weer terecht. “We zijn blij met de samenwerking met deze – voor ons – nieuwe horecaondernemers”, zegt voorzitter Hanneke Griffioen. “We willen een jazzfestival zijn voor iedereen. In de Graanbeurs, al jaren een begrip in het uitgaansleven van Breda, kun je tijdens de 51ste editie van het Breda Jazz Festival tot in de late uurtjes genieten van bands als The Cinelli Brothers en James Martin Band. Ook is dit dé plek waar je nog één keer helemaal los kunt gaan tijdens de afterparty op zondagavond.” 

Muzikale rode loper

In de centrale hal van Station Breda spelen duo’s op de daar beschikbare piano. De looporkesten leiden de bezoekers vanaf de Willemstraat richting het T-Huis in het Valkenbergpark. Zo wordt er vanaf Station Breda een muzikale rode loper neergelegd richting de binnenstad van Breda. Daarnaast kunnen bezoekers van het Breda Jazz Festival op donderdag, vrijdag en zondag zich tussen 13:00 en 18:00 uur per boot laten vervoeren tussen de Haven, BAAI en het Valkenberg. Deze pendeldienst is tegelijk een varend podium; diverse bands varen mee en maken de reis uniek. Om dit te realiseren is Nassau Sneltransport nieuwe sponsor van het Breda Jazz Festival. 

De bakermat van de jazz: New Orleans

Liefhebber van de traditionele jazz komen ook dit jaar aan hun trekken. Zo’n 30 muzikanten uit New Orleans, onder wie John Boutté, zullen in wisselende setting het unieke geluid van New Orleans naar Breda brengen. Ook eert het Breda Jazz Festival het moment dat Louis Armstrong 100 jaar geleden zijn eerste solo opnam. Een band die niet mag ontbreken is Satchmocracy, met daarin voor het Breda Jazz Festival bekende muzikanten; Jérome Etchberry en Sebastian Girardot. 

Het programma van de 51ste editie van het Breda Jazz Festival is vernieuwd, en zal tegelijk vertrouwd aanvoelen. Hiermee spreekt het jazzfestival een nog breder publiek aan. Het Breda Jazz Festival vindt plaats tijdens het Hemelvaartweekend op 18 tot en met 21 mei 2023 in de binnenstad van Breda.