Erfgoed – hoe oud het ook is – leeft voort. Als we het niet goed conserveren zal het vergaan en als verhalen niet worden verteld, worden ze vergeten. Van 1 juli t/m 10 september 2023 toont de Grote Kerk Breda – zelf ook een belangrijk Rijksmonument en een van de vier topmonumenten van Noord-Brabant – twee projecten van Bredase kunstenaars.

Masterstudenten van St. Joost brengen met de nieuwste technologie vergeten verhalen opnieuw tot leven en internationaal bekend kunstenaar Mandy den Elzen zet klassieke technieken in om een ode te brengen aan de verscheidenheid aan Bredase wilde plantensoorten. Het zomerprogramma Als monumenten konden praten wordt georganiseerd in aanloop naar de Open Monumenten Dagen Breda die op 9 en 10 september plaatsvinden.

Levende grafstenen (AR) – Masterstudenten St. Joost

De Grote Kerk Breda zit vol verhalen die er op wachten verteld te worden: al eeuwenlang worden in de kerk levens gevierd en herdacht. Maar hoe laat je eeuwenoude stenen spreken? De Grote Kerk Breda, We Are Playgrounds en St. Joost School of Art & Design sloegen de handen ineen voor een innovatief experiment. Met de nieuwste Augmented Reality (AR) technieken brengen Masterstudenten Animation de levensverhalen die schuil gaan achter drie van de 16e – en 17e -eeuwse grafstenen in de kerk tot leven. Via een (gratis) app reis je met de nieuwste technologie 400 jaar terug in de tijd.

Flora van Breda – Mandy den Elzen

Als kunstenaar werkt Mandy den Elzen op het grensvlak van kunst, natuur, wetenschap en biologie.Haar werk is al op verschillende locaties over de hele wereld tentoongesteld. Deze zomer brengt Den Elzen een ode aan de verscheidenheid van Bredase wilde plantensoorten met haar project Flora van Breda. Door in samenwerking met de Plantenwerkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging zorgvuldig de gevonden planten te beschrijven, archiveren en conserveren creëert Den Elzen een tijdsbeeld van het ecologische erfgoed van de stad. De planten en hun verhaal worden als het ware een monument, opgedragen aan het belang van groen in een stad. In de Grote Kerk Breda, waar zelf ook een verscheidenheid aan bloemen en planten te vinden is, worden de gebalsemde planten in een groeiende installatie bij elkaar gebracht en gedurende de tentoonstelling aangevuld met nieuwe vondsten. Schuif aan bij dit plantenritueel en laat je inspireren door de onderzoekende verhalen.

Samenwerking Open Monumenten Dagen Breda, We Are Playgrounds en St. Joost School of Art & Design

In samenwerking met een breed netwerk van partners, ondernemers, het onderwijs, kunstenaars en sociaal-maatschappelijke organisaties ontwikkelt de Grote Kerk Breda een vernieuwende programmering die de eeuwenoude verhalen van de kerk en de stad verbindt aan de toekomst en de actualiteit. Zowel met Open Monumenten Dagen Breda als We Are Playgrounds bestaat een continue inhoudelijke samenwerking om erfgoed op een dynamische manier te activeren. Levende grafstenen is tot stand gekomen in een samenwerking tussen We Are Playgrounds, St. Joost School of Art & Design en de Grote Kerk Breda. Flora van Breda van Mandy den Elzen wordt gepresenteerd op initiatief van Open Monumenten Dagen Breda in samenwerking met de Grote Kerk Breda en wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda.

Openingstijden Grote Kerk Breda:

Maandag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur. Zondag: 13.00 – 17.00 uur

De Grote Kerk Breda is gratis toegankelijk, een financiële bijdrage voor de activiteiten, het onderhouden en in stand houden van de kerk wordt uiteraard erg gewaardeerd. Voor uitgebreide informatie en het volledige programma, zie: www.grotekerkbreda.nl.