Theatermaker Saidah Pastoor uit Waalre heeft de Gouden Thermometer 2023 gewonnen. Tijdens deze 15e editie van het 39° Festival kon het publiek genieten van meer dan 40 talentvolle jonge makers (foto Tessa Gielen).

Op 13 en 14 mei traden een 20-tal acts op op het jongerentheaterfestival bij Podium bloos. De acts varieerden van een indrukwekkende installatie over een gevlucht Oekraïens meisje, naar een genre overstijgende stand-up act tot een absurde performance met in thee gedoopte haring. 

Saidah Pastoor maakte met haar tragikomische solo ‘Een ode aan vissen en ook een beetje aan Petra’ grote indruk op de jury; :”je bent een spannende performer met een krachtige uitstraling. Mooi hoe je met zo’n kleine persoonlijke gebeurtenis grotere thema’s weet aan te snijden zoals eenzaamheid, verlies, angst en rouw. Door je sterke fysiek weet je het verhaal goed te communiceren.”

Saidah gaat naar huis met een productiebudget van €750,- om zichzelf en haar performance te ontwikkelen en te professionaliseren. 

Het 39° Festival is het jaarlijkse hoogtepunt voor de leden van de community, waarbij jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud de kans krijgen hun zelfgeproduceerde performance aan het grote publiek te laten zien. Vooraf aan het festival kunnen de communityleden deelnemen aan workshops, krijgen ze een coach toegewezen en bezoeken ze samen inspirerende voorstellingen.