Tilburg ligt in het midden van Noord-Brabant, tussen Eindhoven en Breda in. Het is de zesde grootste stad van Nederland qua inwonersaantal en de tweede grootste stad van Brabant. Vanuit Tilburg heb je verschillende mogelijkheden om iets cultureels of actiefs te doen. Een dagje naar de Efteling in Kaatsheuvel, wandelen in de Loonse en Drunense Duinen, een citytrip naar Eindhoven, Breda of Den Bosch. Of een bezoek brengen aan musem De Pont, het Textielmuseum of Natuurmuseum Brabant. Bovendien is Tilburg beroemd en berucht om de Tilburgse Kermis (grootste van de Benelux) en Festival Mundial.
Bezienswaardigheden
In het centrumgebied zijn nog talrijke monumenten en stadsgezichten te vinden die refereren aan Tilburg als industriestad. Bijzondere gebouwen zijn onder meer het Paleis-Raadhuis, de lees meer over Tilburg
Tilburg ligt in het midden van Noord-Brabant, tussen Eindhoven en Breda in. Het is de zesde grootste stad van Nederland qua inwonersaantal en de tweede grootste stad van Brabant. Vanuit Tilburg heb je verschillende mogelijkheden om iets cultureels of actiefs te doen. Een dagje naar de Efteling in Kaatsheuvel, wandelen in de Loonse en Drunense Duinen, een citytrip naar Eindhoven, Breda of Den Bosch. Of een bezoek brengen aan musem De Pont, het Textielmuseum of Natuurmuseum Brabant. Bovendien is Tilburg beroemd en berucht om de Tilburgse Kermis (grootste van de Benelux) en Festival Mundial.
Bezienswaardigheden
In het centrumgebied zijn nog talrijke monumenten en stadsgezichten te vinden die refereren aan Tilburg als industriestad. Bijzondere gebouwen zijn onder meer het Paleis-Raadhuis, de Heikese kerk, het Heuvelplein (centraal plein en belangrijk uitgaansgebied) met de Heuvelse Kerk, de Lancierskazerne en het Dwaalgebied met trendy en vintage kledingzaken, goede eettentjes, een art-house bioscoop en een bijzonder theater. Sinds 2011 kent Tilburg er een inspirerend gebied bij, zijnde de Spoorzone. Het voormalige werkterrein van de NS is flink onder handen genomen. In en rondom de voormalige fabriekshallen zijn inmiddels een aantal horecagelegenheden gekomen, er zijn uitgaansgelegenheden zoals de Koepelhal, er wordt een stadspark aangelegd, er komen woningen en ook de nieuwe bibliotheek vestigt zich hier binnenkort. Tilburg telt ook een aantal parken die zeker een bezoek waard zijn, zoals het Leijpark (30 ha groot) en het Wandelbos (32 ha groot) met een dierentuintje. Ook in de Oude Warande (ooit een dierentuin) is het heerlijk vertoeven. Hier vinden om de drie a vier jaar beeldententoonstellingen gehouden onder de naam Lustwarande. Tot vorig jaar vond hier ook ook de jaarlijkse Warandeloop plaats, een internationale atletiekwedstrijd. Tegenwoordig vindt de Warandeloop plaats in Safaripark Beekse Bergen net buiten Tilburg in Hilvarenbeek. Daar vindt sinds een aantal jaren ook het popfestival Best Kept Secret plaats (voor het eerst in 2013). En natuurlijk heeft Tilburg ook poppodium 013 waar zowel grote namen als minder bekende artiesten optreden.
Wolstad
Tilburg is van oorsprong een arbeidersstad, mede te danken aan de textielindustrie die hier zijn opmars kende. Die industrie zie je nog terug in het straatbeeld door de talrijke oude gebouwen zoals de Aabefabriek (nu winkelgebied) en het Textielmuseum waar nog volop geweven en gebreid wordt, maar ook aan de herenhuizen die verspreid over het centrum liggen. In 1871 telde Tilburg maar liefst 125 wollenstoffenfabrieken waardoor Tilburg de naam wolstad verwierf.
Het huidige Tilburg stond lang geleden bekend als West-Tilburg en Oost-Tilburg werd overvleugeld door Oisterwijk (naastgelegen dorp). In 1387 werd Tilburg van Oisterwijk gescheiden en vormde de stad samen met Goirle de heerlijkheid Tilburg en Goirle. De bestuurlijke eenheid van Tilburg is ontstaan uit een aantal buurtschappen die met elkaar in verbinding stonden. Die oude dorpskernen zijn nog terug te vinden in namen van oude wijken. In 1809 kreeg de stad stadsrechten van Napoleon. In de jaren daarna onstonden belangrijke verbindingswegen naar Breda en Den Bosch. In 1916 werd het Wilhelminakanaal in gebruik genomen; een paar jaar later werd de Piushaven gegraven. Het hele gebied rondom de haven is de laatste jaren stevig onder handen genomen (en nog steeds) en hebben er zich talrijke heerlijke cafeetjes en restaurantjes gevestigd. De haven is hot en happening. Ook op cultureel vlak is er rondom de Piushaven veel te beleven.
Koning Willem II
Koning Willem II was een graag geziene gast in Tilburg. Zijn naam zie je in vele geledingen terug zoals het Koning Willem II College en voetbalclub Willem II met o.a. als huidige sterspeler Fran Sol. Ook het paleis wat hij ooit liet bouwen als buitenverblijf staat nog steeds overeind en is onderdeel van het gemeentehuis van Tilburg. Het doet nu onder de naam Paleis-Raadhuis o.a. dienst als trouwlocatie. Koning Willem II heeft er overigens nooit gewoond want hij stierf voor de bouw klaar was. Een andere belangrijke figuur voor Tilburg was Peerke Donders. De in 1809 geboren priester vertrok in 1842 naar Suriname om te werken onder Leprapatiënten. In 1982 is hij zalig verklaard.Later is de stichting Peerke Donders opgericht en is er ook een EHBO-vereniging en een scoutinggroep naar hem vernoemd. Van zijn voormalige geboortehuis is een bedevaartsoort gemaakt.
Wolkenkrabbers
Wereldoorlog II vormde voor Tilburg de grootste ramp uit de geschiedenis van de stad. Tilburg telt enkele tientallen gedenktekens van oorlog, verzet en bevrijding. Ook zijn er enkele kapellen opgericht ter herdenking aan omgekomen personen zoals de Kapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Gedurende de jaren 60 verdween de textielindustrie waarbij veel industrieel erfgoed werd gesloopt. De binnenstad werd grondig aangepakt. Sinds 1993 is Tilburg ‘de hoogte’ ingegaan. Resultaat daarvan zijn onder andere de drie wolkenkrabbers die de stad telt: het Interpolis-gebouw, Westpoint (de hoogste woontoren van Brabant) en de StadsHeer (woon- en kantoortoren).
Tilburg staat ook wel bekend als studentenstad met de Universiteit van Tilburg, de Avans Hogeschool, de Fontys Hogeschool en de TiasNimbas Business School.
Cijfers en feiten
Tilburg heeft per 1 januari 2018 215.579 inwoners. De grootste leeftijdsgroep wordt gevormd door de 20-31 jarigen, waarbij de 22- en 23-jarigen eruit springen en daarna gevolgd door 47 en 48-jarigen en 52- en 53-jarigen (alle groepen tellen tussen de 4000 a 3000 personen, sommigen boven de 4000 anderen net boven de 3000). Tilburg telt 12 stadsdelen (inclusief de dorpen Udenhout en Berkel-Enschot) en 311 wijken en buurten. De stad is 88,79 km2 groot waarvan 1,78 km2 aan water.
Politiek
De gemeenteraad telt 45 zetels en wordt vertegenwoordigd door Pvda, Lijst Smolders, D66, GroenLinks, VVD, SP, CDA, 50Plus, Lokaal Tilburg en Groep Oerlemans. Het College van Burgemeester en Wethouders bestaat uit burgemeester Theo Weterings (VVD) en de wethouders Berend de Vries (D66), Erik de Ridder (CDA), Mario Jacobs (GroenLinks), Marcelle Hendrickx (D66), Oscar Dusschooten (VVD) en Esmah Lahlah. En de gemeentesecretaris Marcel Meijs en raadsgriffier Gerard Vrenken.