Oosterhout, niet te verwarren met Oosterhout bij Nijmegen, is een West-Brabantse gemeente tussen Tilburg en Breda. Hoewel de gemeente pas sinds 1809 stadsrechten heeft, bestaat ze al veel langer en kent ze een rijk verleden. Dat zie je vooral terug aan de vele bezienswaardigheden in de stad. Waar Oosterhout vooral bekend om staat zijn de vele slotjes (of kastelen) waarvan er nu nog vijf over zijn. Een van de bekendste inwoners van Oosterhout is ongetwijfeld Elly de Graaf (Rosa uit GTST) en Marlies Dekkers (van de bh’s).
Het verleden van Oosterhout gaat terug tot 1277, toen de gemeente voor het eerst werd genoemd in een oorkonde. De gemeente is uitgegroeid tot een belangrijk centrum. Dat heeft verschillende oorzaken. Wat vooral belangrijk was, is dat Oosterhout aan de handelsroute van het Hertogdom Brabant naar het Graafschap Holland lag. Door deze gunstige ligging en door allerlei kleine agrarische nederzettingen in de buurt, groeide Oosterhout uit tot een religieus... lees meer over Oosterhout
Oosterhout, niet te verwarren met Oosterhout bij Nijmegen, is een West-Brabantse gemeente tussen Tilburg en Breda. Hoewel de gemeente pas sinds 1809 stadsrechten heeft, bestaat ze al veel langer en kent ze een rijk verleden. Dat zie je vooral terug aan de vele bezienswaardigheden in de stad. Waar Oosterhout vooral bekend om staat zijn de vele slotjes (of kastelen) waarvan er nu nog vijf over zijn. Een van de bekendste inwoners van Oosterhout is ongetwijfeld Elly de Graaf (Rosa uit GTST) en Marlies Dekkers (van de bh’s).
Het verleden van Oosterhout gaat terug tot 1277, toen de gemeente voor het eerst werd genoemd in een oorkonde. De gemeente is uitgegroeid tot een belangrijk centrum. Dat heeft verschillende oorzaken. Wat vooral belangrijk was, is dat Oosterhout aan de handelsroute van het Hertogdom Brabant naar het Graafschap Holland lag. Door deze gunstige ligging en door allerlei kleine agrarische nederzettingen in de buurt, groeide Oosterhout uit tot een religieus en commercieel centrum. Daar hebben de haven van Oosterhout en de ontginning van gronden rondom Oosterhout ook een bijdrage aan geleverd. Dit alles leidde tot het geven van stadsrechten in 1809 door Napoleon. Er was altijd veel nijverheid in Oosterhout: van sigarenfabrieken tot een steenfabriek en zelfs een biljartfabriek. In 1957 kwam Jamin (inmiddels de grootste snoepwinkel van Nederland) naar Oosterhout (inmiddels onderdeel van Ahold), en vestigden Leaf Holland (bekend van Red Band, King en Venco en inmidels overgenomen door een Zweeds bedrijf), Rens Joosen confectionery (bekend van o.a. de kaneelstokken maar inmiddels failliet en doorstart gemaakt) en Holland Foodz zich in Oosterhout. Holland Foodz valt op door de grote zuurstok voor de deur als je vanuit Tilburg via Rijen naar Oosterhout rijdt.
Bezienswaardigheden
Oorspronkelijk telde Oosterhout zeven slotjes. De vijf kastelen die nu nog over zijn, liggen aan de Ridderstraat en de Slotlaan en worden omringd door de Slotparken. Hier vindt sinds 1997 het jaarlijkse ‘Parkfeest’ plaats: een driedaags festival waarbij de eerste dag in het teken staat van coverbands, de tweede dag grotere en bekendere Nederlandse bands het podium bekleden en de derde dag vooral in het teken staat van ‘familie. Die dag is het festival ook gratis toegankelijk. Oorspronkelijk woonden er Oosterhoutse elite in. De slotjes zijn alleen van buitenaf te bezichtigen. Sinds 1997 wordt in het SlotparkVlak bij het centrum ligt De Heilige Driehoek, bestaande uit drie aan elkaar grenzende kloostercomplexen: Sint Catharinadal, de Onze Lieve Vrouweabdij en de Sint Paulusabdij. Sint Catharinadal heeft regelmatig open dagen en in de Onze Lieve Vrouweabijd is een gastenhuis waar je een aantal dagen kunt verblijven. De Sint Paulusabdij wordt nu bewoond door de leefgemeenschap Chemin Neuf. De kerk is meestal open voor bezoekers, de tuin helaas niet. Naast de abdij ligt boerderij de Zuiveldriekhoek met een kaasmakerij en een streekproductenwinkel. In het hart van Oosterhout ligt Stadstuin De Schelp, de stads- en cultuurtuin van de gemeente. Er worden yogalessen gegeven, concerten, er vinden trouwerijen plaats en in de zomermaanden zijn er ook wisselende exposities te zien. In de tuin ligt de muziekschelp, vandaar de naam ook.
Cijfers en feiten
Oosterhout telt op 1 januari 2018 55.165 inwoners waarvan het aantal mannen en vrouwen per leeftijdsgroep weinig verschilt. Opvallend is dat de leeftijdsgroep 20-44 jarigen ondervertegenwoordigd is, terwijl er een grote groep tussen de 45 en 74 jaar oud is. De bevolking is sterk aan het vergrijzen. Jongeren van nu trekken weg terwijl de jeugd van vroeger die naar Oosterhout kwam wonen, blijft hangen. De gemeente bestaat uit de stad Oosterhout en de kerkdorpen Den Hout, Oosteind en Dorst. De stad Oosterhout telt 8 stadswijken. Qua oppervlakte telt Oosterhout 73,09 km2 waarvan zo’n 1,6 km2 aan water.
Politiek
De gemeenteraad bestaat uit 31 zetels en wordt vertegenwoordigd door Gemeentebelangen, VVD, GroenLinks, Gezond Burger Verstand, CDA, D66, GroenBrabant en PvdA. Het College van Burgemeester en Wethouders bestaat uit burgemeester Fränzel, Marian Witte (loco-burgemeester), Robin van der Helm, Marcel Willemsen (3e loco-burgemeester), Clemens Piena (4e loco-burgemeester) en Paul de Ridder (gemeentesecretaris).