Eindhoven ligt in Zuidoost-Brabant en is de grootste stad van onze provincie, gevolgd door Tilburg, Breda, Den Bosch en Oss. Dat was vroeger heel anders. Tot aan de 19e eeuw groeide Eindhoven heel langzaam en was er soms zelfs sprake van een bevolkingsafname. Inmiddels is Eindhoven uitgegroeid tot een ‘toptechnologieregio van wereldformaat’.
Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden
Eindhoven telt in totaal 550 rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Sommigen zijn nog van voor 1850, anderen stammen uit de periode 1920-1940 en er zijn monumenten van na de wederopbouw. Van alle religieuze bouwwerken is de Sint-Catharinakerk de meest bekende kerk. De kerk wordt vaak tijdens het lichtjesevenement Glow op een bijzondere manier in de schijnwerpers gezet. Eindhoven en omgeving telt veel gebouwen die getuigen van de industriële revolutie en gebouwen en erfgoed die te... lees meer over Eindhoven
Eindhoven ligt in Zuidoost-Brabant en is de grootste stad van onze provincie, gevolgd door Tilburg, Breda, Den Bosch en Oss. Dat was vroeger heel anders. Tot aan de 19e eeuw groeide Eindhoven heel langzaam en was er soms zelfs sprake van een bevolkingsafname. Inmiddels is Eindhoven uitgegroeid tot een ‘toptechnologieregio van wereldformaat’.
Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden
Eindhoven telt in totaal 550 rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Sommigen zijn nog van voor 1850, anderen stammen uit de periode 1920-1940 en er zijn monumenten van na de wederopbouw. Van alle religieuze bouwwerken is de Sint-Catharinakerk de meest bekende kerk. De kerk wordt vaak tijdens het lichtjesevenement Glow op een bijzondere manier in de schijnwerpers gezet. Eindhoven en omgeving telt veel gebouwen die getuigen van de industriële revolutie en gebouwen en erfgoed die te dankzij Philips zijn ontstaan. Bijvoorbeeld De Witte Dame (ooit een radiofabriek, nu standplaats van de Design Academy Eindhoven en de bibliotheek), Evoluon in Strijp (bedoeld als uithangbord voor de industriële revolutie, nu evenementenhal en restaurant), Strijp-S (voormalig industriecomplex van Philips, nu een hippe wijk met veel culturele voorzieningen, woningen en toffe winkeltjes) en dan is er nog het Van Abbemuseum (oorspronkelijk gebouwd in 1936 en in de jaren ’90 gerenoveerd en uitgebreid). Ook belangrijk om te noemen is Het Witte Dorp, in 1930 ontworpen door de beroemde architect Dudok en gekenmerkt door haar strakke, witte huizen en (vroeger) vooral bewoond door niet-katholiek personeel van Philips.
Laatbloeier
Pas in de 20e eeuw ging het echt goed met Eindhoven. De bevolking verdubbelde zelfs meerdere malen. De voornaamste reden hiervoor was de groei van de werkgelegenheid. Veel mensen van buiten de stad kwamen naar Eindhoven om te wonen en te werken. De toename van de werkgelegenheid is met name te danken aan Philips. Het is in diezelfde eeuw dat de huidige gemeente Eindhoven bestond uit een fusie met gemeentes Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum. Na de Tweede Wereldoorlog heeft autofabriek DAF fors bijgedragen aan de groei van de stad.
Wederopbouw en toptechnologieregio
De wederopbouwperiode, tussen 1940-1970, is een belangrijke periode voor Eindhoven. In die periode was Eindhoven de snelst groeiende stad van Nederland. Tijdens de oorlog werd Eindhoven meerdere keren gebombardeerd. Er kwamen ingrijpende wijzigingen in het centrumgebied. Doordat er continu woningnood was en schaarste aan bouwmaterialen werd vaak gekozen voor industriële productie (prefab) met gebruik van nieuwe materialen zoals beton en staal. Er vond langzamerhand een verschuiving plaats van een meer traditionele naar een moderne architectuur. Inmiddels is de stad getransformeerd naar een internationale high tech hotspot. ‘Eindhoven is het hart van brainport’, aldus de gemeente Eindhoven.
Cijfers en feiten
Eindhoven telt in 2017 227.050 inwoners, verspreid over 7 stadsdelen die samen uit 20 wijken bestaan oftewel 116 buurten. In 2040 zullen dat er ongeveer 30.000 meer zijn (toename van 13%). De leeftijdscategorie 25-54 jaar vormt de grootste groep. De stad is in totaal 8887 hectare groot.
Politiek
Het dagelijks bestuurd wordt uitgevoerd door het College van Burgemeester en Wethouders en bestaat uit John Jorritsma (burgemeester), Staf Depla (tot maart 2018), Mary-Anne Schreurs, Jannie Visscher, Yasin Torunoglu, Wilbert Seuren, Jakob Wedemeijer en Renate Richters. Marco Wilke is gemeentesecretaris van Eindhoven. Zowel VVD als PvdA, D66, SP als GroenLinks zijn vertegenwoordigd in het College van B&W.