Den Bosch is niet alleen de 4e grootste stad van Brabant. Het is ook de hoofdstad van onze provincie en de zetel van het bisdom ‘s-Hertogenbosch met de Sint-Janskathedraal als grote publiekstrekker.
Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden
Een van de beroemdste gebouwen van Den Bosch is toch wel de Sint-Janskathedraal. De naam kathedraal heeft de kerk te danken aan het feit dat Den Bosch de zetel is van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. Ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland staat in Den Bosch. De Moriaan, aan de Markt, werd gebouwd in de 13e eeuw en wordt nu gebruikt door de VVV. In de kelder zit kroeg, annex discotheek P79. Andere bezienswaardigheden zijn uiteraard het lees meer over Den Bosch
Den Bosch is niet alleen de 4e grootste stad van Brabant. Het is ook de hoofdstad van onze provincie en de zetel van het bisdom ‘s-Hertogenbosch met de Sint-Janskathedraal als grote publiekstrekker.
Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden
Een van de beroemdste gebouwen van Den Bosch is toch wel de Sint-Janskathedraal. De naam kathedraal heeft de kerk te danken aan het feit dat Den Bosch de zetel is van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. Ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland staat in Den Bosch. De Moriaan, aan de Markt, werd gebouwd in de 13e eeuw en wordt nu gebruikt door de VVV. In de kelder zit kroeg, annex discotheek P79. Andere bezienswaardigheden zijn uiteraard het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch en het Jheronimus Bosch Art Center, compleet gewijd aan de in Den Bosch geboren schilder. Vergeet ook zeker geen rondvaart te maken op de Binnendieze.
Daarnaast kent Den Bosch ook een hele reek rijksmonumenten zoals het Jeroen Boschhuis, vernoemd naar de schilder en nu bekend als de Muzerije; een plek waar je allerlei workshops kunt volgen op gebied van amateurkunst en cultuureducatie. Of De Gulden Hopsack, ooit gebruikt door bierbrouwers en wijnkopers. Tot 2014 zat hier Van Lanschot Bankiers.
Van industriële naar zakelijke en financiële stad
Den Bosch heet eigenlijk ‘s-Hertogenbosch, hoewel de naam ‘Den Bosch’ al langer bestaat. De stad kreeg in 1184 stadsrechten. Het was toen de vierde stad van Hertogdom Brabant. In 1629 werd de stad veroverd door Frederik Hendrik, prins van Oranje tussen 1625-1647. In april/mei 1809 bezocht Napoleon Den Bosch. Hij toonde veel belangstelling voor in de infrastructuur, de armenzorg, de kerken, de cultuur en de nijverheid. Hoewel Den Bosch vroeger vooral gericht was op industrie is daar nu niet veel meer van te merken. Veel fabrieken trokken weg of zijn doorheen de jaren gesloten. De stad richt zich nu meer op zakelijke en financiële dienstverlening.
Vestingsstad
Door de samenkomst van de Aa en de Dommel werd Den Bosch een gunstig gelegen vestingsstad. Om het water buiten de stad te houden, werden hoge stadswallen gebouwd uit baksteen en tufsteen. Later kwam een tweede ommuring, ongeveer zo groot als de huidige binnenstad. Het was niet genoeg om de stad te beschermen tegen de vele overstromingen. Daarom besloot men de stad op het hogen. De riviertjes die binnen de muren kwamen te liggen, kreeg de naam Binnendieze. Vandaag de dag worden hierop rondvaarten georganiseerd. Pas in 1847 kreeg Den Bosch toestemming om buiten de stadswallen te bouwen en ontdeed de stad zich van haar functie als vestingsstad.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Den Bosch het hard te verduren. Veel panden gingen verloren. Daarna vond een grote inhaalslag plaats, ook op cultureel gebied. Er werden musea opgericht, er zijn diverse evenementsgebouwen waarvan de Brabanthallen waarschijnlijk de bekendste zijn naast de Verkadefabriek. Onlosmakkelijk met Den Bosch verbonden is de Bossche Bol. Van heinde en ver komen mensen naar Den Bosch om de enige echte chocoladebol van Jan de Groot te proeven.
Cijfers en feiten
Den Bosch telt 152.471 inwoners (cijfers 2017), verspreid over 14 wijken. Er wonen ongeveer 2000 meer vrouwen dan mannen in de stad (77.152 tov 75.15). De stad heeft een oppervlakte van 11.807 ha waarvan 783 ha water.
Politiek
Het dagelijks bestuur wordt uitgevoerd door het College van Burgemeester en Wethouders. Het College van B&W bestaat uit burgemeester Jack Mikkers, 1e loco-burgemeester/wethouder Jan Hoskam (VVD), 2e loco-burgemeester/wethouder Huib van Olden (CDA), 3e loco-burgemeester/wethouder Eric Logister (D66), 4e loco-burgemeester/wethouder Paul Kagie (Leefbaar ‘s-Hertogenbosch) en gemeentesecretaris Irma Woestenberg.