Breda is van oudsher de voornaamste stad van West-Brabant. Het is de derde grootste stad van Brabant, naast Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Oss (voorheen nog Helmond).
Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden
De belangrijkste gebouwen uit de geschiedenis van Breda zijn – volgens de gemeente Breda – de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk en het Stadhuis van Breda dat dateert uit de 13e eeuw. In 1534 werd het door brand verwoest en herbouwd. Andere belangrijke monumenten zijn het Begijnhof, het Spanjaardsgat en de Prinsenkade. De stad kent ook een aantal militaire monumenten zoals de Kloosterkazerne (nu Chassé Theater), de lees meer over Breda
Breda is van oudsher de voornaamste stad van West-Brabant. Het is de derde grootste stad van Brabant, naast Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Oss (voorheen nog Helmond).
Kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden
De belangrijkste gebouwen uit de geschiedenis van Breda zijn – volgens de gemeente Breda – de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk en het Stadhuis van Breda dat dateert uit de 13e eeuw. In 1534 werd het door brand verwoest en herbouwd. Andere belangrijke monumenten zijn het Begijnhof, het Spanjaardsgat en de Prinsenkade. De stad kent ook een aantal militaire monumenten zoals de Kloosterkazerne (nu Chassé Theater), de Chassékazerne (tot voor kort zat hier o.a. het Breda’s Museum), het Kasteel van Breda waar nu de Koninklijke Militaire Academie zit (KMA) en Kasteel Bouvigne.
Nassaustad
Breda is de oude hoofdstad van de Baronie van Breda waartoe in het verleden de steden Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout onder vielen. Breda is ook Nassaustad. Dat houdt in dat het een van de twee Nederlandse steden is die deze titel mag dragen (de andere stad is Leeuwarden). De stad heeft de titel te danken aan de Nassaus die er voor gezorgd hebben dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een grote en belangrijke stad.
Cijfers en feiten
Breda telt anno oktober 2017 in totaal 183.634 inwoners met een gemiddelde leeftijd van 40,8 jaar. Het is de negende gemeente van Nederland. De verwachte bevolkingsgroei in 2050 is 10,1%. De stad is in totaal 12.869 hectare groot. Er zijn 11 wijken en 56 buurten. Onder de gemeente Breda vallen ook de dorpen Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout.
Politiek
Het dagelijks bestuur wordt uitgevoerd door het College van Burgemeester en Wethouders en bestaat uit Paul Depla (burgemeester) en wethouders Marianne de Bie, Boaz Adank, Patrick van Lunteren, Paul de Beer, Cees Vermeer (gemeentesecretaris), Miriam Haagh en Alfred Arbouw (loco-burgemeester). Zowel VVD, D66, SP als PvdA zijn vertegenwoordigd in het College van B&W.